Naurua hyvälle asialle

Erilaiset rahankeruuskandaalit milloin syöpälasten, milloin lääkärihelikopterien ympärillä syövät suomalaisten luottamusta lahjoitustoimintaan. Maailman vaikutusvaltaisin lastenjärjestö Unicef torjuu ennakkoluuloja kertomalla avoimesti rahoituksestaan.

Maailmanjärjestö YK ei rahoita Unicefia. Varat kootaan vapaaehtoisin lahjoituksin tavallisilta ihmisiltä, yrityksiltä ja eri maiden hallituksilta.

Suomen Unicef käyttää jokaisesta eurosta 79 senttiä Unicefin työhön kaikkialla maailmassa ja 21 senttiä keräysten toteuttamiseen ja hallintoon. Henkilökunnan palkat sisältyvät 21 prosenttiin. Valtionapu mukaan lukien jokaisesta suomalaisten antamasta eurosta 92 senttiä menee Unicefin työhön maailman lasten hyväksi.

Unicefin tuloksellisen toiminnan pohjana on YK:n lasten oikeuksien sopimus – se mahdollistaa työn lasten hyväksi kansallisuuksista, uskonnoista tai poliittisista näkemyksistä riippumatta.

 

Unicef tavoitti viime keväänä tärkeän merkkipaalun kansainvälisessä tuhkarokon vastaisessa kampanjassa, kun maailman miljardis lapsi sai rokotuksensa Mosambikissa.

Vielä kymmenen vuotta sitten tuhkarokkoon kuoli vuosittain yli 750000 lasta. Lukuisten järjestöjen tukema rokotuskampanja alkoi vuonna 2001. Vuosina 2000–2008 maailman tuhkarokkokuolemat vähenivät 78 prosentilla, tulos vastasi lähes neljännestä koko lapsikuolemien putoamisesta samalla ajanjaksolla.

Yhden lapsen tuhkarokkorokotus maksaa noin 50 senttiä. Silti tuhkarokkoon yhä kuolee enemmän lapsia kuin yhteenkään muuhun rokotteella estettävissä olevaan tautiin, yli 400 lasta päivässä. Vastikään raju tuhkarokkoepidemia puhkesi sekasortoisessa Jemenissä.

 

Unicef on aktiivinen myös taistelussa poliota vastaan. Järjestö toimittaa maailmalle vuosittain yli kaksi miljoonaa poliorokoteannosta ja osallistuu kampanjoihin, joissa rokotetaan miljoonia lapsia.

Maailman terveysjärjestö WHO raportoi hiljakkoin, että Intiassa ei ole todettu yhtään uutta poliotapausta vuoteen. Jos uusia tautitapauksia Intiassa ei ilmene kahteen vuoteen, WHO katsoo, että polio on hävitetty Intiasta. WHO:n listalta maista, joissa poliota esiintyy kotoperäisenä, ovat yhä Pakistan, Afganistan ja Nigeria.

Polio tarttuu helpoiten alle viisivuotiaisiin lapsiin ja voi johtaa kuolemaan. Tautiin ei ole parannuskeinoa, mutta siltä voi suojautua rokotuksella.

Rokotteilla polio saatiin hävitettyä teollisuusmaista jo 1950- ja 1960-luvuilla. Muualla poliotartunnat ovat 20 vuodessa vähentyneet yli 99 prosentilla. Unicef haluaa hävittää polion kokonaan maailmasta. Tuorein Unicefin ja WHO:n kansallinen poliokampanja toteutettiin helmikuussa Nigerissä.

 

Suomalaiset komiikan kärkinimet omistavat tänä iltana televisioviihteen suosikkiohjelman Putouksen erityisjakson maailman lasten auttamiselle. Putous-Unicef kerää järjestölle uusia kuukausilahjoittajia.

Alkuvuodesta Putouksen jokainen jakso keräsi yli miljoona katsojaa. Toivottavasti Munamies ja kaverit pystyvät samaan tänäänkin. Asia on tärkeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.