Nelostie, visioiden valtaväylä

Helsingistä Utsjoelle ulottuvan nelostien yksi ongelmakohta, Heinolan Lusin ja Jyväskylän Kanavuoren välinen osuus on saamassa kipeästi kaipaamansa päivityksen. Kesällä 2007 alkaneen remontin maaliviiva häämöttää.

Mäkinen, mutkainen ja kapea tienpätkä on ollut liikennemääriinsä nähden aivan liian huonossa kunnossa.

Visio arvoisestaan valtatiestä on askeleen lähempänä.

Peruskorjauksen ja osin kokonaan uuden tien ansiosta liikenneturvallisuus välillä kohentuu huomattavasti.

Vähenevät yksityistieliittymät, uudet risteysjärjestelyt ja rinnakkaistiet lisäävät liikennemaailman yllätyksettömyyttä. Ohituskaistat parantavat liikenteen sujuvuutta.

REMONTIN EDETESSÄ nelostien halkomat Toivakka ja Joutsa ovat ladanneet hankkeeseen omia elinkeinopolitiikkaa, maankäyttöä ja asumista koskevia toiveitaan.

Kuntien edullinen sijainti vilkkaan valtatien varrella tarjoaa otollisen alustan, josta ponnistaa ja kehittyä. Henkinen ja ajallinen välimatka niin Jyväskylään kuin Helsinkiin lyhenee.

Visiossaan Toivakka on menestyvä asuin- ja työpaikkakunta Jyväskylän kasvukeskuksen läheisyydessä, nopean kulkuyhteyden päässä.

Nyt pitäjässä pohditaan, kuinka nelostien vanhaa ja Viisarimäestä Kanavuoreen ulottuvaa uutta linjausta voidaan parhaiten hyödyntää kaavoituksella. Nisulan eritasoliittymä ei vetoomuksista huolimatta mahtunut hankkeeseen mukaan.

Kasvua haetaan muun muassa omakotitalonäyttelystä Toivakassa kesällä 2013. Uusi nelostie tukee tätä tavoitetta.

Joutsan tuore kuntastrategia nojaa sekin osaltaan nelostiehen. Strategian mukaan parantuva valtaväylä antaa uusia mahdollisuuksia kehittää Oravakiven, Joutsan keskustaajaman ja koko kunnan aluetta.

Vaikka joutsalaisten haaveet Oravakivessä kokivat surullisenkuuluisan kolauksen Osuuskauppa Keskimaan lykättyä odotetun liikennemyymälän rakentamista, ei nelostien remontin merkitystä Joutsalle ole syytä väheksyä.

Sekä kunnanjohtaja Harri Nissinen että kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Huikko (kok.) ovat julkisuudessa visioineet Lahdesta Jyväskylään ulottuvasta nauhakaupunkien ketjusta, jonka osaksi Joutsan seutu luontevasti asettuisi. Visio pohjaa ajatukseen, jonka mukaan kehitys suurten kasvukeskusten ja näiden reuna-alueiden jälkeen suuntautuu seuraavaksi pääteiden varsille.

VISIOT EIVÄT toteudu itsestään. Ne vaativat työtä, verkkojen veteen heittämistä ja ennakkoluulottomuuttakin.

Toivakka ja Joutsa ovat molemmat tilanteessa, jossa kunnan talous ei salli ylimääräisiä investointeja. Hyvinvointia voi rakentaa myös huokeammalla.

Kangasniemellä kunta ja paikalliset yrittäjät ovat yhdistäneet voimansa epävirallisissa kokoontumisissa. Ideasingoksi nimetyssä ryhmässä saa kurotella kenenkään tuomitsematta vaikka tähtiä. Akanoiden seasta poimitaan jyvät. Se, jos mikä, on sujuvaa liikennöintiä visioiden valtatiellä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.