Nerokkaan taktiikan ja tuurin urheiluihme

Miten on mahdollista, että Kimi Räikkönen nousi seitsemän pisteen takamatkalta formula ykkösten maailmanmestariksi? Vastaus löytyy Ferrarin nerokkaan kilpailutaktiikan ja Lewis Hamiltonia kohdanneen uskomattoman epäonnen sekoituksesta. Urheilussa ja moottoriurheilussa eritoten kaikki on mahdollista.

Räikkösen maailmanmestaruus tuli monelle täytenä yllätyksenä. Entinen F1-kuski Jyrki Järvilehto tunnusti sen televisiossa ja saman aisti jyväskyläläisessä urheilubaarissa sunnuntaina. Kun suora F1-lähetys maksukanavalla alkoi, harva Matsi-baarissa kuvitteli, että Räikkönen ihan oikeasti voisi voittaa mestaruuden. Tunnelma oli ihan toinen kuin vuonna 1998, kun joukko jyväskyläläisiä oli lähtenyt aamuyön tunteina todistamaan Mika Häkkisen Japanissa varmistamaa maailmanmestaruutta samaan urheilubaariin. Häkkinen oli silloin tasavahva suosikki Michael Schumacherin kanssa, mutta Räikkönen lähti Brasilian kisaan altavastaajana. Onneksi kukaan ei houkutellut lyömään vetoa Räikkösen mestaruudesta. Olisin nimittäin hävinnyt.

RÄIKKÖSEN mestaruuteen uskoi loppuun saakka Ferrari. Juuri Ferrarin loistavan kilpailutaktiikan ansiosta Räikkönen valloitti mestaruuden. Felipe Massan oli käsketty lähdössä ampaista Hamiltonin eteen ja jarruttaa, että Räikkönen ehtisi rinnalle. Sen jälkeen Massa oikaisi oikean jalan nilkan ja Ferrarit olivat kaksoisjohdossa. Mestariehdokkaista Fernando Alonso oli pelattu tällä manööverillä tittelijahdista ulos. Lehtimäen Esson bensapoikakin tiesi, että Massa päästää Räikkösen ohitseen kilpailun aikana.

Mutta Hamiltonin tunarointi ja epäonni tuli käsikirjoituksen ulkopuolelta. Hamilton menetti malttinsa huomattuaan Ferrarin taktiikan, joka siinä vaiheessa suosi Alonsoa. Britti veti ulos radalta ja se oli lopun alkua. Mutta Hamilton olisi voittanut maailmanmestaruuden ilman McLarenin vaihdelaatikkoon tullutta mystistä vikaa. Juuri näissä tilanteissa on moottoriurheilun suola. Koskaan ei tiedä, onko F1-kilpailu tylsän puuduttava vai yllätyksiä täynnä. F1-kauden 2007 kaksi viimeistä osakilpailua pippuroivat kauden todella maukkaaksi. Tämän takia formula ykköstä kutsutaan autourheilun kuninkuusluokaksi.

PARASTA Räikkösen maailmanmestaruudessa on sen yllätyksellisyys. Räikkösen mestaruutta voi verrata Lordin euroviisuvoittoon. Myös eilen moni soitti kaverilleen ja sai vakuutella, että ihan totta, Räikkönen vei mestaruuden. Ei muuten uskottu niitäkään soittoja, joilla viestiteltiin Lordin viisuvoittoa.

Suomalaiset yllätettiin, eikä kukaan ollut valmistautunut lähtemään torille juhlimaan. Ällikällä lyödyt tv-katsojat ja rauhallisena esiintynyt Räikkönen tekivät tästä mestaruudesta jotenkin epätodellisen. Räikkönen otti mestaruuden yhtä viileästi kuin minkä tahansa osakilpailun voiton. Eivätkä suomalaisetkaan oikein osanneet vielä sunnuntaina juhlia yhtä urheilumaailman arvostetuimpaa maailmanmestaruutta. Ehkä mestaruuden merkitys selkenee sekä Räikköselle että suomalaisille vasta maanantaina. Ja varmasti Suomesta löytyy joku, jolle Räikkösen maailmanmestaruus on yllätys vielä tänäänkin.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimituksen esimies

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.