Niinistö juhlistaa Jyväskylässä

Presidentti Sauli Niinistö vierailee tänään puolisonsa Jenni Haukion kanssa Jyväskylässä. Hän kunnioittaa vierailullaan huomista kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaa. Tänä iltana Jenni Haukio puolestaan esiintyy veteraaninaisten tilaisuudessa.

Kansallisen veteraanipäivän pääjuhla on hieno tapahtuma Jyväskylän Paviljongissa. Presidentin juhlapuhe on asiallinen kunnioituksen osoitus sotiemme veteraaneille. Niinistö korjaa näin menneitä arpia. Ex-presidentti Tarja Halosen Chilen matka talvisodan päättymisen muistojuhlan aikaan aiheutti aikanaan pahaa mieltä, vaikka presidentti Halonen monta kertaa veteraanipäivää juhlistikin.

Herkkyys syntyi siitä, että Halosen tulkittiin kunnioittavan enemmän Chilen vasemmistolaista kuin omaa kansallista perinnettä. Näin tuskin oli, mutta tulkinta upposi syvään osaan suomalaista.

Veteraanipäivän aattona on hyvä poiketa hieman Ruotsin turvallisuuspolitiikkaan. Naapurimaassamme on syntynyt ymmärrettävästi kohu, kun ilmavoimat eivät saaneet koneitaan ylös muutaman venäläisen pommi- ja hävittäjäkoneen tehdessä harjoitushyökkäystä kohti Ruotsin ilmatilaa.

Naton havaitsi tilanteen ja sen koneita nousi ilmaan Baltiassa. Ruotsin ilmavoimilla oli tuolloin pitkänperjatain yönä sellainen tilanne, että säästöjen takia lentäjiä ei ollut lainkaan hälytysvalmiudessa.

”Venäläinen pääsiäinen”, kuten Ruotsin media tilannetta kutsuu, yllätti Ruotsin puolustusvoimat housut nilkoissa tai ehkä paremminkin sanottuna peitot korvilla.

Toivottavasti Suomi ei aja koskaan armeijaansa yhtä huonoon jamaan. Ruotsi joutunee nyt pohtimaan Nato-jäsenyyttä. Eikä sama keskustelu ole kaukana Suomessakaan.

Palataan takaisin presidentti Niinistöön. Hän on tänään iltapäivällä kenen tahansa tavattavissa Kompassilla Jyväskylän keskustassa. Taitaa tulla ruuhkaa.

 

Taas on alkamassa uusi harvennuskierros suuryrityksissä. Stora Enso hakee 200 miljoonan, Metso puolestaan 100 miljoonan säästöjä. Outokumpu aikoo heittää ulos 2 500 ihmistä. Heistä olisi 770 Suomessa.

Suuryritysten johtaminen on luvuilla johtamista. Toimitusjohtajat kertovat tulosjulkistusten yhteydessä vähän väliä erilaisista karsintaohjelmista. Hyvin harvoin kuulemme investoinneista Suomeen tai uusista innovaatioista.

Johtaminen näyttää muuttuneen työn lopettamiseksi. Irtisanomiset tehostavat toimintaa ja kohentavat yrityksen tulosta hetkeksi. Mutta leikkaamalla ei tule uutta kasvua tai menestystä.

Todellisuudessa ilmoitukset suurista säästöohjelmista ovat johtajan julkisia tunnustuksia epäonnistumisestaan. Näin johtajat eivät sitä ymmärrä ajatella – liike-elämässä joidenkin mielestä kova leikkaaminen on miehuuden mitta.

Se on surkea harha. Parhaat johtajat eivät julista julki suuria karsintaohjelmia vaan kehittävät yritystään kaikessa hiljaisuudessa joka päivä. He etsivät uusia innovaatioita ja katsovat koko ajan tulevaisuuteen. He myös sopeuttavat yrityksen resursseja jo etukäteen tuleviin tilanteisiin.

Markkinatalouden kovassa kilpailussa on aina heikkoja ja sortuvia yrityksiä. Sekin on pakko hyväksyä. Nyt vain liian moni suomalainen suuryritys tuntuu olevan murentumassa huonokuntoiseksi kutistujaksi.

 

Korjattu 26.4. kello 8.30: Entinen presidentti Tarja Halonen matkusti Chileen talvisodan päättymisen muistojuhlan aikaan eikä kansallisena veteraanipäivänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.