Niinistö synkistelee suosiota

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) ennusteli taas television keskusteluohjelmassa. Edessä on synkeitä aikoja, verojen korotuksista ja menojen karsimisesta.

Puhe on loogista jatkoa Niinistön aiemmille sanoille.

Niinistö saa vastakaikua kansasta, sillä ihmisten mielissä hän on totuudenpuhuja. Tämä piirre viehätti aikanaan myös Mauno Koivistossa. Sittemmin Koivistosta tuli sanakiemuroiden käyttäjä ja tulkintojen kohde.

Niinistön suosio on suurta. Presidentinvaaleissa 2006 hän voitti vaalipäivänä, mutta ennakkoäänien ansiosta Tarja Halonen säilytti presidenttiytensä.

Niinistöstä leivotaan seuraavaa presidenttiä. Ajatus ei näytä olevan Niinistölle epämieluisa, vaikka hän vielä kieltää ehdokkuuden (vaalit ovat vasta 2012).

NIINISTÖN KIINNOSTUS presidenttiyteen on jännittävää, sillä hän ei edusta luonnetyyppinä valtiopäämiesmäistä karismaa. Niinistö välttelee juhlatilaisuuksia, protokollaa ja muodollisuuksia.

Hän on omien sanojensa mukaan puolivallaton. Hän antaa itsestään etäisen ja ärtyisän kuvan.

Ehkä juuri tästä ristiriidasta ihmiset pitävät. Niinistö ei ole vallan ytimessä täysin sisäistynyt valtaan vaan hän edustaa myös protestia. Kokoomuksen kanssa hän on monissa asioissa koko ajan eri linjalla.

Helppo on nähdä myös populismia. Hän kritisoi vallanpitoa mutta ei esitä vaihtoehtoja tai toimintamalleja. Hän ei ole asioiden ratkaisija. Jos hän esimerkiksi todella vastustaa elvytystä, hän voisi suoraan kertoa, mistä pitäisi säästää ja mitä palveluja tulisi lopettaa.

ON ENNENAIKAISTA ennustaa, että Niinistöstä todella tulee tasavallan seuraava presidentti. Voi olla, että suosio hiipuu ja uusia suosikkeja nousee esille.

Niinistössä ja Halosessa on paljon samankaltaisuutta. He ovat olleet omissa puolueissaan kiisteltyjä, ja ihmisinä ristiriitaisia. Kummankin kohdalla puhutaan, että lähipiirin ihmiset ovat kovilla, kun sanoja alkaa tulla suoraan ja äänekkäästi. Niinistö ei ole myöskään vahva hallintoihminen. Hän voi saada suurenkin organisaation sekaisin.

Ulospäin imago on kuitenkin kunnossa.

KULUTTAJIEN LUOTTAMUS tulevaisuuteen on palannut. Tilastokeskuksen kuluttajabarometri kertoo, että odotukset ovat nyt ensimmäistä kertaa myönteisellä puolella sitten viime lokakuun.

Myös tohtori Tuho eli New Yorkin yliopiston taloustieteen professori Nouriel Roubini on kääntänyt suuntaansa. Nyt hän uskoo, että kovin pudotus on takana ja talous on puolivälissä kohti nousua.

Lauantain kolumnissani moitin Helsingin kaupungin uutta sosiaalijohtajaa Paavo Voutilaista hulvattomasta työhuoneen sisustamisesta (51 000 euron kalusteet).

Voutilainen on entinen Diakonissalaitoksen diakoniajohtajana. Hänet valittiin tehtävään porvarillisilla äänillä eli sosiaalidemokraatteja ei tästä pidä moittia (kuten tein).

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.