Nimi paljastaa tv-leffan

Minulle on kehittynyt tv- ja elokuvakriitikon työssä supervoima. Pystyn tunnistamaan alunperin tv-esitykseen tehdyt draamaelokuvat jo pelkästä nimestä. Siis vaikka en olisi elokuvaa koskaan nähnyt tai siitä mitään kuullut.

Otetaan muutama esimerkki tv-elokuvista, jotka on esitetty tai esitetään meillä lähiaikoina: Risteyksessä – tarina anteeksiannosta, Pimeä perhesalaisuus, Syytettynä murhasta, Salaisuuksien talo, Talkkari, Oikeaa kotia etsimässä ja Vaarallinen nettisuhde.

Mikäli käytettävissä on sekä suomen- että englanninkielinen nimi, tunnistamisvarmuus lähentelee sataa. Ilmiö pätee vain amerikkalaisiin (ja kanadalaisiin) tv-elokuviin, vaan eipä meillä juuri muita näytetäkään.

On vaikea sanoa, mihin supervoimani perustuu, paitsi tietenkin ammatilliseen kokemukseen. Ainakin siihen, että tv-draamojen nimet ovat melko banaaleita ja yhdentekeviä, koska niiden ei tarvitse houkutella katsojia lippuluukuille.

Lisäksi seuraan jatkuvasti netistä ja elokuvalehdistä, mitä elokuvamaailmassa tapahtuu. Joten jos en ole elokuvasta aiemmin mitään kuullutkaan, todennäköisyys sille, että kyseessä on tv-elokuva, kasvaa huomattavasti.

Ikävä kyllä tämä on vain vähän kätevämpi supervoima kuin kyky näkymättömyyteen, kun kukaan muu ei ole paikalla. Työssä siitä on toki vähän hyötyä, muutama minuutti säästyy viikoittain. Mutta mieluummin osaisin lentää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.