Nokia alas, vasemmisto ylös

Nokian tulosvaroitus viime keskiviikkona ei ollut yllätys, mutta silti yhtiön pörssikurssi putosi kuin kivi. Nokia maksaa nyt vain yhdeksäsosan siitä mitä se oli vuosituhannen vaihteessa. Nokian ihme on takana.

Nokia on tänään tavallinen teollisuusyritys. Se ei enää ole suunnannäyttäjä. Nokia on jo vuosia pyrkinyt tekemään kännyköitä tehokkaasti eli maksimoiden voittoa. Suunnannäyttäjän ja kulujenminimoijan periaatteellinen ero on suuri. Siihen saumaan Apple iski vuonna 2007.

Applen iPhone nousi nopeasti halutuimmaksi älypuhelimeksi. Ensin sitä ostivat näyttämishaluiset ja muotitietoiset. Nyt puhelimen ostajakuntaan on liittynyt monenlaisia ihmisiä.

Nokian huikea nousu 1990-luvulla perustui ylivoimaiseen visioon. Yhtiön tuore johto, etunenässä Jorma Ollila, luopui monialayhtiön strategiasta. Renkaat, kumisaappaat, televisiot ja tietokoneet myytiin.

Nokia loi modernin kännykän.

Nokian edelläkävijyyttä kuvasi iskulause "Nokia yhdistää ihmisiä". Se teki vuosi vuodelta parempia käsipuhelimia. Vanhat lankapuhelimet joutuivat väistymään. Puhuminen oli mobilisoitu.

Ollilan nuori ja rohkea johtotiimi teki suomalaista ja kansainvälistä historiaa.

Mutta nyt se on historiaa.

Nokia on tavallinen teollinen yritys. Sen merkitys kansantaloudelle on laskenut. Parhaimmillaan Nokia oli yli neljä prosenttia bruttokansantuotteestamme. Nyt osuus on 1,6 prosenttia.

Nokia ei ole onnistunut uusiutumisessa. Se on jäänyt kännyköiden valmistajaksi, mutta ala on muuttunut ohjelmistoteollisuudeksi.

Nokia onnistui pitkään pitämään Microsoftin ulkona kännykkäohjelmistoista. Avointen alustojen strategia toimi 2000-luvun alussa, mutta symbianin hidas kehitys jätti reiän Applelle.

Apple ei pyri laveaan tuotetarjontaan. Se ei tee edullisia puhelimia. Se rahastaa kalliilla malleillaan huippuvoitot ja jättää huonotuottoiset laitteet muiden tehtäväksi.

Nokian onneksi Apple ei ole yritys. Se on Steven Jobs. Kun Jobs aikanaan poistuu yhtiöstä, Applesta tulee kuolevainen. Jobs on käsittämättömän hyvin luonut nostetta tuotteidensa ympärille.

Nokia tuskin palaa kärkeen, jos yhtiön ylimmässä johdossa ei tapahdu muutoksia. Hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila ja toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo ovat menneisyyden miehiä.

VASEMMISTOLIITTO pitää puoluekokoustaan Jyväskylässä. SKDL:n perillinen on pudonnut pienpuolueiden sarjaan. Vihreät ja perussuomalaiset ovat ajaneet ohitse.

Suurin osa suomalaista puolueista on työväenpuolueita. Sosiaalidemokraattien ideologia perustuu työn tekemiseen. Samoin kokoomuksen. Myös keskusta arvostaa työn korkealle.

Vasemmistoliiton uudessa nuoressa siivessä työ ei enää ole itseisarvo ja yhteiskunnan mitta. Vasemmistoliitto saattaakin erottua juuri tällä muista. Muutama vuosi sitten esillä ollut prekariaatin ajatusmaailma voi tulevaisuudessa laajentua.

Voiko työn tekemisestä ja tekemättömyydestä tulla uusi yhteiskunnallinen voimalinja?

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.