Nokia ei ole matkapuhelinyhtiö

Nokia ei ole enää matkapuhelinyhtiö. Nokia Siemens Networks teki huhti–kesäkuussa enemmän liikevaihtoa kuin matkapuhelimet. Vielä tärkeämpää mittaria eli tulosta verkkoyhtiö teki paljon enemmän. Nokia myi 7,4 miljoonaa Lumiaa, mikä ei ole riittävästi.

Nokia on paljon vakaampi yhtiö kuin ennen verkkopuolikkaan ostoa. Nyt Nokiassa on köli, sillä kannattavaksi saneerattu verkonkutominen takaa varsin vakaan meiningin mainingeista huolimatta. En ole varma, onko Nokia-laivan kapteenilla taitoa ohjata entistä markkinoiden uljainta ohi karikoiden. Nokian kartat ja navigointihan ovat maailman parhaat.

Karttapalvelut, patentit, älypuhelimet ja peruspuhelimet ovat Nokia-nelimastoparkin mastot. Purjeissa ja laivan rungossa on reikiä. Tuuli puhaltaa ilkeästi kankaista läpi ja kassa vuotaa. Voi käydä niin, että jokin mastoista myydään pois, jotta kapteeni saisi varoja laivansa paikkaamiseen.

Ylen nettisivuilla on laskuri, jossa voi tarkastella Nokian tunnuslukuja vuosina 2005–2012. Siitä näkee helposti, kuinka Nokian älypuhelinten markkinaosuus on sukeltanut peruspuhelimia paljon jyrkemmin. Tiesihän tuon, mutta kiva on itseään kesähelteillä kiusata.

Ei mene hyvin Nokian kumppanilla Microsoftillakaan. Reilu viikko sitten yhtiö kertoi muokkaavansa uusiksi mobiililaitteisiin keskittyvän yksikkönsä johdon. Torstaina se kertoi tekevänsä lähes miljardin dollarin alaskirjauksen Surface-tableteista, jotka ovat jääneet varastoon. Se on jo leikannut niiden myyntihintaa kolmanneksen, jos ne jollekin kelpaisi.

Voi kuinka tulee taas mieleen se vanha juttu kahdesta vanhasta miehestä, jotka ovat lähteneet vähän liian nuorekkaaseen juhlapaikkaan. Sedät jaksaisivat heilua, mutta nuoremmat lähtevät omille jatkoilleen. Niin saavat vanhat miehet, Nokia ja Microsoft, jäädä kahdestaan muiden jatkaessa hauskanpitoa. Harmi vielä, että nyt Nokia-sedältä ovat myös rahat huvenneet.

Torstaina uutisoitiin Nokian omistajakunnassa tapahtuneista muutoksista kahdella päinvastaisella tavalla. Kauppalehti uutisoi Euroclear lähteenään, jotta Nokian ulkomaalaisomistus oli alkuvuoden aikana kasvanut. Taloussanomien mukaan se oli vähentynyt ja suomalaisten omistajien hallussa olevat osakkeet lisääntyneet, kun katsotaan uutistoimisto Bloombergin tilastoja. Omistustietojen saaminen on hankalaa, mutta harvoin näin ristiriitainen tulos on samana päivänä uutisoitu. Pidän enemmän Kauppalehden versiosta, sillä ulkomaisten voimin Nokian osake saataisiin nousuun. Suomi-sijoittajan rahat eivät siihen riitä.

Wärtsilän tulos oli hieman pehmeä ja tilauskanta jäi odotuksista yhden voimalan verran. Yhtiön johdon mielestä maailma ei ole romahtamassa. Tarjouspyyntöjä on tullut runsaasti. Yhtiö säilytti koko vuotta koskevan tulosohjauksensa ennallaan, mikä kielii vahvasta uskosta loppuvuoden tuloskertymään. Jos niin ei käykään, joutuu yhtiö antamaan syksyllä tulosvaroituksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Kolumni: Mitä jos yhtäkkiä menetän hallinnan?

Kolumni: Saisinko nähdä paperit?

Paine kattilassa kasvaa

Kolumni: Kuningatar ajaa, kuten kuningatar haluaa

Kolumni: Asumistuki on omaan jalkaan ampumista, sillä hyöty valuu asuntosijoittajille

Uuden vuoden alku – lupausten huippusesonki

Kolumni: Green Deal voi tarkoittaa nykymuotoisen EU:n loppua

Kolumni: Mistä Keski-Suomi tunnetaan maailmalla?

Kolumni: Älä tee kirpparilla bisnestä, vaan laita hyvä kiertämään – ja muita vinkkejä Facebook-kirppistelyyn

Nimellä: Keskisuomalainen kuunteli lukijoiden palautetta – rauha palatkoon aamukahvipöytään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.