Nokia on myyty! Kauan eläköön Nokia!

Kolme vuotta sitten pappi oli saada kahvia juodakseen. Jorma Ollilan halkomallista maailmalle ponnahtanut Nokia kouristeli globaalin kilpailun niska–perse-otteessa.

Sittemmin Nokian osakekurssi on viisinkertaistunut pohjalukemistaan. Nykyhallituksensa johdolla Nokia on tehnyt 2010-luvun parhaat suomalaiset yritysjärjestelyt. Puheenjohtaja Risto Siilasmaa on pyöräyttänyt tasetta tavalla, joka ei kalpene globaalissa vertailussa kuumiin nimiin, kuten Facebookiin.

Jos kartta- ja paikkatietopalvelu Here saa huutokaupassa kierrokset korkealle, kohoaa Nokian kolmivuotinen yritysjärjestelyvolyymi jo 27 miljardiin euroon. Summa koostuu matkaviestinten myynnistä Microsoftille (5,4 miljardia euroa), NSN:n puolikkaan ostosta Siemensiltä (1,7 miljardia euroa), Alcatel–Lucentin hankinnasta (15,6 miljardia euroa) ja mahdollisesta Here-kaupasta, jonka hinta-arvio liikkuu neljässä miljardissa eurossa.

Suoritus hakee vertaistaan, sillä Nokian markkina-arvo oli hikiset 5 miljardia euroa kesällä 2012. Sen jälkeen yritysjärjestelyillä on luotu omistajille moninkertainen määrä markkinalähtöistä omistaja-arvoa.

Nokian hallituksessa on henkilöitä, joilla on enemmän rahoituksen kuin verkkobisneksen osaamista. He ovat tehneet pankkiosaamisellaan omistajille enemmän rahaa kuin verkot saavat aikaiseksi vuosikymmeneen. Nokia on poikkeustapaus, sillä valtaosa yrityskaupoista syö ostavan yhtiön omistajien varallisuutta. Nokian sarjassa kaiken viisauden alku oli tosiasiain tunnustaminen ja käsiin lahoavan matkaviestinyksikön myynti viimeisellä rannalla.

Ostaja Microsoft on jo ehtinyt kirjata 190 miljoonan dollarin järjestelykulut Nokian matkaviestimistä, joiden näkymä on kuin sosiaalidemokraattisella puolueella – takana loistava tulevaisuus. Myös Stephen Elop sai lähtöluvan juhannuksen alla.

Alcatel–Lucentin ostossa Nokia käytti maksuvälineenä omaa osakettaan. Tämä kannattaa sisäistää. Maksutapa merkitsee sitä, että Nokian hallitus myi osan yhtiöstä. Siksi Alcatel–Lucent-kauppa on vuoden suomalainen yritysmyynti.

Otsikoissa toki painotettiin, että ”Nokia ostaa Alcatel–Lucentin”. Nokian omistajan kannalta kyse on kuitenkin osakevaihdossa siitä, että osa Nokiasta myytiin Alcatel–Lucentin liiketoimintojen hankinnassa, ja Alcatel–Lucentin omistajat saivat osan Nokiasta luovuttaessaan yritysomaisuutensa.

Omilla osakkeilla maksettaessa ostajayhtiön arvostus on yhtä tärkeä tekijä kuin ostokohteen arvostus. Nokian hallituksen tiedetään aloittaneen neuvottelut Alcatel–Lucentin kanssa jo syyskuussa 2013. Siitä hetkestä Nokian osakekurssi ehti 2,5-kertaistua kaupantekohetkeen.

Lopulta kärsivällinen hallitus totesi, että ostovaluutta on nyt kovaa ja ostokohde heikkouden hetkessä. Se, että maksuvälineenä käytetty Nokian osake on tänään 15 prosenttia alle kaupantekotason, ei kerro huonosta kaupasta vaan ajoituksen erinomaisuudesta.

Poikkeuksellinen onnistuminen Alcatel–Lucent-kaupoissa näkyy yhtiöiden arvostuseron sumeilemattomassa hyväksikäytössä. Kun pakkorakoon ajautuneen ranskalaisyhtiön veltto osake mateli alamaissa ja Nokian oma osake sai ennen kaupan julkistamista osin ansiotonta nousua muista spekulaatiosta, oli aika tyhjentää pajatso.

Hikisen Nokia-tabletin julkistus sai aikaan valtaisan mediamylläkän. Nyt sama virsi veisataan spekulaatioilla Nokian paluusta matkaviestinmarkkinoille. Elinvoimaisen tavaramerkkinsä Nokia lisensoi, mutta muutoin paluu kuluttajabisnekseen on märkä uni jonkun muun kuin Nokian hallituksen housuissa.

Kania ei ole hatussa, mutta yritysjärjestelyt jatkuvat.

Kirjoittaja on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.