Nokia vie osaamisen ulkomaille

Nokian huippujohtajilla menee harvoin oman talon puhelimet sekaisin. Näin kävi, kun Nokian Kai Öistämö esitteli E75-kännykkää eli pikkukommunikaattoria kolme viikkoa sitten Barcelonan suurilla mobiilimessuilla. Hän ei muistanut mallia vaan luetteli ensin kaksi vanhempaa puhelinta.

Seuraavana päivänä Nokia julkisti Barcelonassa huippu-uutuuden. Kahdeksan megapikselin kamerapuhelin ottaa digikameroiden tasoisia tai parempia kuvia. Sen laukaisuviive on lyhyt ja optiikka on korkealaatuinen.

N86-mallin odotetaan nousevan korkealle myyntilistoilla. Laitteessa on myös kaikki herkut: paljon muistia, mp-soitin ja netti- sekä sähköpostiyhteydet. Silti se on edullinen.

VAIN VIIKKO ENNEN Barcelonan mobiilimessuja Nokia kertoi ikävän uutisensa. Yhtiö aikoo lopettaa Jyväskylän kehitysyksikkönsä.

Kuin sattumalta N86 on kehitetty Jyväskylässä. Siis kun huippu-uutuudeksi hehkutettu malli oli esitelty, tekijäporukalle osoitetaan nurjamielisesti ovea.

Jyväskylä on yksi Nokian pienimpiä tuotekehitysyksiköitä. Silti se on pystynyt kehittämään monia puhelimia. Osa suuremmista kehitysyksiköistä ei ole vastaavaan kyennyt.

Nokialla on tuotekehitysjoukkoja muun muassa kalliiden palkkakulujen Piilaaksossa Kaliforniassa. Silti Nokia on pudonnut pieneksi merkiksi maailman suurimmilla markkinoilla. Vielä kymmenen vuotta sitten se oli markkinajohtaja.

ON ENTEELLISTÄ, että Nokia aikoo lopettaa Jyväskylässä. Yli 300 henkilön tuotekehitysjoukko on insinöörejä, kauppatieteilijöitä ja muita koulutettuja osaajia.

Nokia ei tapa Suomesta enää alihankkijoiden tehdastyöpaikkoja. Nyt lähtee korkeaa osaamista.

Pääministeri Esko Aho (kesk.) nosti Suomea 90-luvun lamasta korkeaan osaamiseen nojaamalla. Nyt hän on Nokian johtokunnan jäsenenä päättämässä osaamisen ulosliputtamisesta ulkomaille.

Aho syö puheensa myös alueellistamisessa. Nokia lopettaa Jyväskylässä sen sijaan että se leikkaisi metropoleissa.

Yhtiön johdolla on ehkä tarve osoittaa sijoittajille, että myös Suomessa lopetetaan.

ÖISTÄMÖ NOUSI 11. helmikuuta estradille Jyväskylän yliopiston juhlasalissa. Nokian Jyväskylän väki oli pikakutsuttu paikalle. Taaskin esitys takelteli.

Hän kertoi olevansa ensimmäistä kertaa Jyväskylän yksikössä, vaikka oli johtanut koko tuotekehitystä jo vuoden. Ensivisiitillään hän kertoi yksikön lopettamisesta.

Lopetus on päätepiste Nokian vuosikymmenen ololle Keski-Suomessa. Ensin Mobira lähti Äänekoskelta Jyväskylään, ja nyt Nokia Jyväskylästä Englannin Southwoodiin.

Nokia ei vaivautunut keskustelemaan lähdöstä Jyväskylän kanssa. Voitollisella Nokialla ei taloudellisia syitä lopettaa Jyväskylässä vaan kyse on muusta.

Jyväskylän tuotteita kehitetään pian Southwoodissa. Pitäisikö poliitikkojen Suomessakin ravistella Nokiaa niin kuin tehtiin Saksassa Bochumin takia? Raju painostus toi siellä kunnollisen korvauksen.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.