Nokian raunioille pian uutta

Nokian tyly päätös lopettaa Jyväskylän yksikkö kaihertaa ihmisten mieliä. Yhtiö siirtää osaamistyötä pois Suomesta Englannin Southwoodiin.

Globaalin yhtiön toimintatavat ovat nyt paikallisesti ikäviä. Millainen kuva Nokiasta lopulta jää, riippuu lopulta siitä, miten se osallistuu Jyväskylän yksikön raunioille nousevien uusien yritysten käynnistymiseen. Jyväskylän yksikön osaamisella on mahdollista synnyttää esimerkiksi uutta mobiiliosaamista.

Nokia on ainakin imagollisesti jäljessä Applea. Siksi mobiilisovellusten markkinoilla on tilaa uusille yrityksille. Jos Nokia tukee vielä tällaisia uusien yritysten syntyvaiheita, voimme nähdä vielä monia mielenkiintoisia kasvuyrityksiä.

Lupaavin hanke, joka todennäköisesti myös toteutuu, on uuden kuntien it-palveluihin keskittyvän yhtiön perustaminen.

Aikanaan valtion tietokonekeskus hoiti julkisen puolen tietotekniikan edistämistä. Sittemmin toiminta liikelaitostettiin ja lopulta yhtiöitettiin markkinoille.

Nykyinen Tieto ei enää täytä kuntien tarpeita oikealla tavalla. Pörssiyhtiö toimii eri logiikoilla ja lähtökohdista.

It-hankintojen ja ohjelmistojen keskittäminen voi tuoda kunnille suuria säästöjä. Tällaisen yrityksen perustaminen on julkisen vallan intressissä.

Nokian Jyväskylän väestä löytyy tähän tarpeeseen vastaus. Nyt on tilaus tällaiselle yhtiölle. Se perustaminen vaatii valtakunnan poliitikoilta alkupanostuksen. Nyt on syytä seurata, miten kokoomus, keskusta, sosiaalidemokraatit ja muut päättävät puolueet asian eteen työskentelevät.

EUROVAALIT lähestyvät ja puolueiden ehdokaslistat täsmentyvät. Toissapäivänä selvisi lopulta, että kokoomus ei saanut listoilleen Ilkka Kanervaa. Jos Kanerva olisi lähtenyt ehdolle, hän olisi kerännyt monenlaisia ääniä.

Entinen ministeri, joka kaatui häpeälliseen tekstiviestittelyyn, olisi saanut vaalisympatiaa. Hän olisi ehkä ollut äänikuningas.

Kaikkien puolueiden ehdokasasetelmat eivät näytä kovin vahvoilta. Ainakin keskustalla on laimeahko lista.

Keski-Suomessa on ilahduttavasti ehdokkaita. Sosiaalidemokraattien Kalevi Olin ja kokoomuksen Johanna Manninen tekevät tosissaan vaalityötä. Olisi jo aika saada Keski-Suomesta ensimmäinen eurokansanedustaja.

KARSTULASSA on elinvoimaista toimintaa ja yritystoimintaa. Meteco tekee maailmalle osaamista. Juha Järven ja kahden muun yksityisyrittäjän yritys on kasvanut viidessä vuodessa moninkertaiseksi, jo 18 miljoonan euron liikevaihdon firmaksi. Se tekee lentokoneiden komposiittiosien muotteja ja monenlaista huippuosaamista vaativaa työtä eri puolille maailmaa.

Wanhat Wehkeet on puolestaan Jari Lasosen mielenkiintoinen vanhojen esineiden ja autojen museokokoelma. Paikka on houkutteleva käyntikohde ravintoloineen, hotellihuoneineen ja kesäteattereineen.

Karstula on pohjoisen Keski-Suomen vireä kunta. Satusivellin ja monet muut tapahtumat ovat luoneet kunnalle myönteisen profiilin.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.