Nokiassa johdon vaihtovuosi?

Pekka Mervola

Googlen Android-puhelin varasti Las Vegasin messuilla kännykkäalan ihmisten huomion. Onko Google iPhonen tappaja? Tuleeko siitä uusi suosikki?

Applen iPhone on pari vuotta kerännyt kännyköiden ykköshuomion. Kehittyneillä markkinoilla iPhone on lohkaissut aimo palan Nokian älypuhelinten myynnistä. Myös kanadalaisen RIMin BlackBerry on vahva älypuhelimissa.

Nokian imago on tehdä halpoja ja keskihintaisia luureja.

Se ei enää ole visionääri, joka tekee tulevaisuutta.

Vaikka Nokia loi käytännössä kännykän, nyt sitä tyrkitään voimalla alas valtaistuimeltaan. Nokian mainoslauseen visio "Nokia yhdistää ihmisiä" on latistumassa vain puhelimeksi. Multimediakäytössä maailmaa vievät nyt muut.

Nokia on joutunut ikävien uutisten virtaan. Sen puhelimia moititaan eri syistä. Milloin designiä, milloin käytettävyyttä. Viimeksi teleoperaattori Orange veti N97 Mini -puhelimen pois myyntilistoiltaan Englannissa. Syyn väitetään olevan se, että tyytymättömät asiakkaat ovat palauttaneet puhelimia takaisin myymälöihin.

NOKIAN OSAKE maksoi 63 euroa huhtikuussa 2000. Huippuhinnasta on enää jäljellä muisto. Viimeksi kuluneen vuoden ajan Nokian osake on maksanut hieman alle tai yli yhdeksän euroa.

Entinen kasvuyhtiö on muuttunut tylsäksi teollisuusyritykseksi.

Olli-Pekka Kallasvuo on johtanut Nokiaa kolme ja puoli vuotta. Kallasvuon aika on ollut vaikeaa. Ulospäin on näyttänyt, että Nokia on menettänyt visionsa. Se on tehokas logistiikka- ja tuotantokone mutta uudet innovaatiot antavat odottaa itseään.

Nokian johtoon kohdistuu nyt kova paine. Jos yhtiön kurssi ei käännyt parempaan suuntaan, kilpailijat ohittavat sen monella rintamalla. Jo nyt Apple tekee puhelinkappaletta kohti enemmän voittoa kuin Nokia. Samsung puolestaan uhkaa ohittaa Nokia maailmanlaajuisessa markkinaosuudessa.

Jos Nokia menettää ykkösasemansa matkapuhelinmarkkinoilla, se menettää samalla tehokkuusetunsa. Eniten myyvä saa yleensä eniten katetta kappaletta kohti.

KALLASVUO paikka on hutera. Nokian johdossa tapahtuu vuoden aikana muutoksia, jos suunta ei uskottavasti käänny. Nokialla on enää Yhdysvalloissa muutamien prosenttien markkinaosuus.

Myös Nokia suuruuden luoja, hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila, saa katsoa peiliin. Hän johtaa myös Shellissä puhetta. Ollila on myös monissa kansallisissa tulevaisuusprojekteissa. Hän oli myös Fordin hallituksessa.

Ollilasta on puhuttu myös mahdollisena presidenttiehdokkaana. Onkin pakko kysyä, onko Ollilaltakin kadonnut tähtäin ja tilalle tullut monenlainen puuhastelu.

MAAKUNTAVIESTI jäi loppiaisen pakkasen alle. Kisa siirtyi helmikuulle. Pihtiputaan liikuntasihteeri, urheilumies Alpo Kokkonen kysyi Keskisuomalaisen mielipidesivulla, eikö kisa voitaisi siirtää keväämmälle? Silloin pakkaset eivät sotkisi tapahtumaa ja hiihtäjät olisivat ehtineet hiihtämään enemmän kuin muutamia viikkoja.

Hyvä kysymys!

pekka.mervola@

keskisuomalainen.fi

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.