Nokitusvaraa on, mutta tällä kertaa ei paljon

Jyväskylän jokasyksyisen budjettinäytelmän yksi kohokohdista koettiin eilen, kun kaupunginjohtaja Markku Andersson esitteli talousarvioehdotuksensa.

Pääasiassa isoista rakennushankkeista johtuen kaupungin lainakanta kasvaa ensi vuonna 70 miljoonaa euroa. Vuosikate suorastaan romahtaa ja palveluja karsitaan, kuten viereisen jutun taulukosta ilmenee.

Anderssonin esitys on yhteenveto lautakunnissa valtaa käyttävien luottamushenkilöiden budjettitoiveista. Tänäkään vuonna Andersson ei säästellyt punakynäänsä. Talouskurin nimissä hän nipisti erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluista, jotka haukkaavat liki puolet kaupungin 847 miljoonan euron käyttötalousmenoista.

Jyväskylässä talouden tervehdyttäminen on työlästä muun muassa taloudellisen huoltosuhteen vuoksi. Huoltosuhde kertoo, paljonko kaupungissa on työllisiä verrattuna muuhun väestöön. Useimpiin muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna Jyväskylässä asuu paljon opiskelijoita ja työttömiä, mikä pienentää keskituloja.

Myös väestön ikääntyminen luo palvelu- ja investointipaineita. Vuoteen 2020 mennessä 65-74-vuotiaiden määrä kasvaa yli 6 000:lla ja yli 75-vuotiaiden määrä noin 3 500:lla. Auttavia käsiä siis tarvitaan sekä hoitopaikkoja. Andersson tuottaisi nämä palvelut yhä enemmän yksityisesti, kun taas varsinkin päättäjien vasen laita kaupungin omana työnä.

Budjettinäytelmän seuraava kohtaus nähdään parin viikon kuluttua Mikkelissä, jonne 15-jäseninen kaupunginhallitus ja johtavat virkamiehet vetäytyvät pohtimaan, paljonko Anderssonin esityksessä on nokitusvaraa.

Viime vuonna kaupunginhallitus lisäsi menoja Anderssonin esitykseen reilut neljä miljoonaa euroa. Koska terveys on tärkeintä, pitäisi kaupunginhallituksen ehdottaa tänä vuonna lisärahaa etenkin lääkäreiden palkkaamiseen. Ensi syksyn kuntavaalien läheisyys madaltanee kynnystä.

Budjettinäytelmän loppukohtaus on marraskuun lopussa kaupunginvaltuustossa, jossa potti jaetaan.

Kirjoittaja on Jyväskylän seutu -toimituksen esimies.