Nokkavarpusia kaksin kappalein

Nokkavarpusesta tuli komea potretti Pieksämäeltä. Kari Kääriäinen oli huomannut mokoman kotipihallaan Pirttimäenkadulla viime keskiviikkona. Hänen käytössään olleen lintukirjan mukaan nokkavarpusia ei edes Suomessa elä, mutta tuo tieto on pahasti vanhentunut.

Eteläisessä Suomessa se harvakseltaan pesiikin. Kääriäisen lintu poikkesi pihamaalla olevaan lintujen uima-altaaseen. Kylvyssäkin kävi.

Keski-Suomessa nokkavarpusia nähdään pari kertaa vuodessa. Tuorein havainto on toissa sunnuntailta Viitasaarelta. Siellä lintu oli aterialla tuomessa.

Nokkavarpunen on varpuseksi iso, hyvinkin punatulkun kokoluokkaa. Väritykseltään se on aika räikeäkin, mutta luonteeltaan niin hiljainen ja varovainen, että harva sellaisen on huomannut.

LAULUJOUTSENET ovat alkaneet kokoontua muuttoparviin. Saarijärven Kalmarissa oli runsas viikko sitten 120 lintua, Hankasalmen Niemelässä 170 ja Jämsän Kääpälässä 128. Muutamien kymmenien lintujen parvien on jo nähty muuttavankin. Tanskan salmet ovat useimpien talvehtimisaluetta.

Syksyn merkkeihin kuuluu myös karhujen vetäytyminen talviunille. Osa Keski-Suomen karhuista vetelee jo hirsiä, mutta etenkin nuoret joutuvat vielä tankkaamaan, jotta rasvakerros riittäisi koko talveksi. Vierailut pihoihin omenavarkaisiin ovat jo selvästi harventuneet.

Hyviin karhutapoihin kuuluu pesäpaikan rauhallisuuden varmistaminen. Kun siis sopivalta tuntuva pesäpaikka on löytynyt, ei sisään könytä heti. Muutaman päivän ajan tarkkaillaan ympäristöä. Jos seudulla on liikkujia häiriöksi asti, etsitään rauhallisempi paikka.

Osa karhuista ei muuten rakenna talvipesää ollenkaan. Joillekin riittää suojaksi kuusen pitkä alaoksisto.

LIIKENTEESSÄ loukkaantunutta eläintä ei saa jättää kitumaan. Eläinsuojelijat muistuttivat tästä asiasta äskettäin, kun oli löydetty loukkaantuneina milloin supikoira, milloin kissa, milloin jänis.

Törmäys hirvieläimeen ei aina johda auton vaurioihin ja eläinkin saattaa kyetä pakenemaan metsään. Silti tällaisetkin tapaukset on ilmoitettava. Kari Kunelius Saarijärven riistanhoitoyhdistyksestä lähetti tätä koskevaa sähköpostia.

Kunelius kuuluu ryhmään, joka poliisien pyynnöstä käy jäljestämässä liikenteessä loukkaantuneita hirvieläimiä. Hän kertoo, että syyskuussa sattui yhden ainoan viikonlopun aikana kolme hirvieläinkolaria, mutta vain yhdestä ilmoitettiin poliisille. Siitäkin vasta kahdeksan tuntia onnettomuuden jälkeen.

Jos hirvieläimeen kolahtaa, soitetaan hätänumeroon 112, josta tieto kulkee viranomaisille ja sitä kautta tarvittaessa eläimen jäljestäjille. Onnettomuuspaikka kannattaa merkitä vaikka muovikassilla tienvarren puuhun. Näin jäljestäjät löytävät paikan, vaikka autoilija olisi jo poistunut. Tämä neuvo ei koske karhukolaria. Sellaisen jälkeen ei autosta pidä poistua.

LINTUJEN ruokinta sopii jo aloittaa. Härkälän linturavintola avattiin viime viikon tiistaina ensilumen tultua. Ensimmäisenä asiakkaaksi saapui orava. Seuraavina olivat talitiainen, sinitiainen, harakka, närhi, hömötiainen ja mustarastas.

Tähän ravintolaan kaikki ovat tervetulleita. Siis myös harakat ja oravat.

Fasaaneja oli ilmestynyt Vaherin satamaan Jämsään, mutta tuskin omin siivin. Olivat nimittäin niin kesyjä, että niitä oli hätisteltävä sormella tökkien, jotta eivät olisi jääneet auton alle. Paikalla oli yksi fasaanikukko ja ainakin kuusi kanaa. Istukkaita epäilemättä, niin tuttavallisesti ne ihmisiin suhtautuivat.

Luonto-palsta ilmestyy parillisen viikon keskiviikkona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Ämmä hallitus?

Marin tekee ruuhkaa vihervasemmistoon

Kolumni: Jyväskylä vs. Buenos Aires

Kolumni: Holtittomat kuskitko muka hauskoja?

Kolumni: Taksien hinnat pysyivät, mutta palvelu huononi

Kolumni: Työehtojen shoppailu on vasta alussa

Haittamaahanmuuttajat söivät eläkeparannukset

Kolumni: Muunneltua totuutta laseilla ja ilman

Antenni: Lapseni löysi Youtubesta mainiot esikuvat

Kolumni: Itsenäisyyspäivä epäperinteisin menoin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.