Nopea rata ja fb-mölinää

Kansanedustaja Lauri Oinonen (kesk.) kirjoitti viime viikolla yleisönosastossa Jyväskylä-Pori radan puolesta. Tavararatana se voisi olla hyvä mutta henkilöliikenteessä Keuruun suunnalta linja-auto on tehokkain yhteys.

Ratojen merkitys kasvaa tulevaisuudessa. Kaupungit, joista on nopeat junayhteydet toisiin kaupunkeihin, ovat etulyöntiasemassa.

Jyväskylälle juna on tärkeä. Sujuvat maantieyhteydet ovat tietenkin perusta kaikelle liikkumiselle, mutta sen jälkeen radat ratkaisevat. Nyt suurin ongelma on Helsingin radan hitaus. Tampereen mutka vie aikaa ja hidastaa pääkaupunkiyhteyden kolmetuntiseksi.

Jämsän oikorata suoraan Lahteen on tavoite, joka on pitkällä aikavälillä järkevä. Huippunopea junayhteys mullistaisi matkailun Jyväskylän ja Helsingin välillä.

NOKIAN nousu voi pian alkaa. Yhtiö tuo noin kuukauden kuluttua tai ehkä jopa aikaisemmin myyntiin uuden N8-älypuhelimen. Siinä on suuri kosketusnäyttö ja uuden sukupolven Symbian 3 -käyttöjärjestelmä.

N8 myy ehkä hyvin. Puhelimessa on 12 megan kamera, ilmeisen liukkaasti toimiva kosketusnäyttö nettiselaamiseen ja muita herkkuja. N8 voi olla Nokian uuden nousun pieni alku.

Vasta tulevat meego- ja Symbian 4-käyttöjärjestelmän puhelimet voivat räjäyttää markkinat. Niitä tulee myyntiin ensi vuonna.

Apple on viime vuoden lopulta lähtien rynnistänyt myös Suomessa. Varhaisten omaksujien lisäksi iPhonea ovat ostaneet statuksen tavoittelijat. Heille laite on ensisijassa sosiaalisen hyväksynnän hakuväline. Kumpikin käyttäjäryhmä toistelee uskolahkon hartaudella valintansa erinomaisuutta.

Toivottavasti Nokian hermo pitää. Amerikkalainen kvartaalijohtaja tuhoaa nopeasti yhtiön ytimen. Silti Nokia tarvitsee lisää sisäistä vauhtia. Uuden sukupolven Nokia-johtajien olisi jo aika astua valtaan yhtiössä.

Jorma Ollilasta on tainnut tulla yhtiölle riippa. Hallituksen puheenjohtajakin voi olla uusiutumisen ja edistyksen esteenä.

FACEBOOK (fb) on myös lumonnut innokkaimpia käyttäjiään. Heidän hurmoksensa on vetänyt aina uusia käyttäjiä yhteisöpalveluun. Mutta käytännössä näyttää olevan niin, että suurimmalle osalle facebook on elämässä pienessä roolissa. Sitä katsotaan joku kerta viikossa, joskus jopa päivittäin, mutta mitään ihmeellistä sillä ei tehdä.

Erikseen ovat sitten pölisijät, jotka pulputtavat seinälleen jatkuvasti kaikenlaista. Missä olen, mitä teen ja mitä aion tehdä?

Jos nyt pitäisi ennustaa, niin 10 vuoden kuluttua facebook voi olla pikkujuttu. Tilanne ehkä tulee joku toimivampi ja mielenkiintoisempi yhteisöjä kokoava palvelu. Tai sitten mölinä riittää osalle ihmisiä.

TYTÖT JA POJAT ovat yhtä väkivaltaisia, väittää Non fighting generation ry:n nuorille suuntaama kyselytutkimus. Tutkimuksen toteutustapaa voi kritisoida (tehty irc-galleriassa), mutta silti sitä ei voi ohittaa.

Väkivallan lisääntyminen, tyttöjenkin, on vakava ongelma.

pekka.mervola@

keskisuomalainen.fi

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.