Nopeilla naisilla näytön nälkä

Siinä missä Jyväskylän ja paikoitellen muunkin Keski-Suomen liikennettä sekoittaa tänään alkava MM-ralli, naapurimaakunnan Pohjois-Savon pääkaupungissa Kuopiossa moottoriliikennettä rajoitetaan yleisurheilun SM-kilpailujen vuoksi. Tänään käynnistyvät Kalevan kisat tarjoavat keskisuomalaisillekin yleisurheilun ystäville kosolti jännitettävää, sillä niissä saavutettujen tulosten perusteella jaetaan viimeiset paikat 12.–17. elokuuta käytäviin Zürichin EM-kisoihin.

Keskisuomalaisurheilijoista Jyväskylän Kenttäurheilijoiden (JKU) pikajuoksija Hanna-Maari Latvala ja aitajuoksija Ida Aidanpää ovat jo lippunsa kisakoneeseen varmistaneet, mutta huippuonnistumisella mahdollisuuksia EM-joukkueeseen olisi myös JKU:n Minna Laukalla ja Emmi Mäkisellä.

Edellä mainittu nelikko pinkoi viestijuoksun SM-kisoissa Lahdessa sekä alkuerät että mestaruuden sadasosien tarkkuudella samaan aikaan: 44,64. Tämä on uusi seurajoukkueiden Suomen ennätys. Latvala oli juoksun jälkeen vahvasti sitä mieltä, että joukkue pystyy vielä parempaan aikaan, kunhan vaihdot osuvat täydellisesti nappiin.

Alkuviikosta varmistui, että Suomi voi lähettää kolme viestijoukkuetta Zürichiin. Naisten ja miesten pikaviestijoukkueiden lisäksi kisaan pääsee naisten 4x400 metrin joukkue. Neljän juoksijan lisäksi jokaiseen joukkueeseen nimetään Kalevan kisojen jälkeen myös yksi varahenkilö.

Muillakin keskisuomalaisilla on vielä toiveita EM-kisapaikasta. Aidanpään tavoin ensimmäistä kauttaan JKU:ta edustava Elmo Lakka voi onnistuessaan ylittää 110 metrin aitajuoksun tulosrajan 13,90. Zürich on kuitenkin 21-vuotiaalle Lakalle vasta välietappi, sillä jo nyt hän on ilmoittanut päätavoitteekseen Tokion olympialaiset vuonna 2020.

JKU:n urheilijoista kannattaa seurata myös 400 metrin aitajuoksijaa Petteri Monnia, korkeushyppääjä Osku Torroa, pituushyppääjä Otto Kilpeä sekä moukarinheittäjiä Arno Laitista ja Johanna Salmelaa.

Lähinnä kisakoneeseen pääsyä lienee Kaipolan Vireen hyppääjä Kristian Pulli, 19. Hän on hyvää vauhtia nousemassa tähän kauteen uransa lopettavan Tommi Evilän manttelinperijäksi. EM-kisalippu varmistuisi 795 sentin ponkaisulla. Pulli on nyt kauden parhaallaan kuuden sentin päässä tuosta rajasta.

Nousukunnosta kertonee se, että kauden paras tulos syntyi viime viikonloppuna Kööpenhaminassa.

Kansallisesti kuumin kisa on jälleen kerran keihäsfinaali. Ainoastaan Tero Pitkämäki on jo valittu kisoihin. Lopuista paikoista kisaa kolme tasavahvaa heittäjää: Antti Ruuskanen, Ari Mannio ja Lassi Etelätalo.

Kuopion uusi heittopaikka ja mahdolliset tuulet pitänevät huolen siitä, että urheiluväen kiistely suomalaisten lempilajin edustajista jatkuu EM-finaaliin saakka, todennäköisesti sen jälkeenkin.

Monilla kansainvälisilläkin yleisurheilukilpailuilla on nykyisin vaikeuksia saada katsomoja täyteen, kun ihmiset seuraavat mieluummin tapahtumia kotisohvilta taulutelevisioiden välityksellä. Lieneekö kuopiolaisilla ollut uusien yleisöjen kalastelu mielessä, kun kisat käynnistyvät tänään Matkuksen kauppakeskuksesta. Sen ympäristössä kilvoitellaan maantiekävelyn mestaruuksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.