Norjalaiset valloittavat, eivät venäläiset

Venäläisten mökkikaupoista ja tulosta Suomen liike-elämään on puhuttu paljon, mutta ainakin Jyväskylän seudulla liike-elämän valloittajina ovat norjalaiset. Lauantaina vietetyn Norjan kansallispäivän kunniaksi Humisevalla harjulla tehdään poimintoja rikkaan öljymaan yritysten etenemisestä.

Torstain Keskisuomalaisessa kerrottiin norjalaisten tulosta päiväkotimarkkinoille, kun norjalaisyhtiö osti osuuden Tenava-päiväkodeista, jolla on kuusi päiväkotia Jyväskylän seudulla. Uutinen oli merkittävä, sillä aiemmin päiväkoteja ei ole siirtynyt ulkomaiseen omistukseen.

Makeisvalmistaja Panda, nykyisin virallisesti Orkla Confectionary & Snacks Finland Ab, siirtyi norjalaisen Orklan omistukseen vuonna 2005. Panda ehti olla jo 1990-luvulla norjalaisen Rieber & Sønin omistuksessa, mutta ennen Orklaa yritys oli välillä kotimaisten omistajien hallussa.

Suomalais-norjalainen puolustusvälinekonserni Nammo, jonka omistavat puoliksi Norjan valtio ja puolustustarvikekonserni Patria, osti vuodenvaihteessa Laukaan Vihtavuoren ruutitehtaan. Nammolla oli jo ennestään toimintaa Vihtavuoressa. Sen aiemmin ostama tehdas valmistaa siellä esimerkiksi käsikranaatteja, kranaatinheittimien ammuksia ja kevyitä kenttäsinkoja.

Jyväskyläläinen pörssiyhtiö, ohjelmistotalo Liinos myytiin vuonna 2001 norjalaiselle Vismalle.

 

Suomessa puhutaan paljon ruotsalaisista, muttei norjalaisista kauppaketjuista. Jyväskylässä norjalaisen muotikonsernin Varner Groupin myymälöitä ovat Dressmann, Carlings ja Cubus sekä kesäkuussa avattava nuorten naisten muotiketju Bik Bok.

Ryminällä Suomeen tuleva norjalainen urheilukauppaketju XXL aikoo avata Jyväskylässä myymälän vuonna 2016.

Kodinkonekauppa on vahvasti norjalaisissa käsissä. Gigantti on osa norjalaista Elkjøp-konsernia, jonka puolestaan omistaa englantilainen DSG International Oyj. Toinen suuri kodinkonekaupan ketju Expert kuuluu norjalaiseen Expert AS -konserniin.

Suomen tunnetuimmat kioskit eli R-kioskit on pari vuotta omistanut  norjalainen perheyritys Reitan Servicehandel.

 

ABC:llä tai ST1:llä tankataan ainakin välillä norjalaisen Statoilin bensaa tai dieseliä. Norjalaisen Thinkin sähköautoja puolestaan valmistettiin Uudessakaupungissa jonkin aikaa, kunnes norjalaisyhtiön konkurssi lopetti valmistuksen vuonna 2011. Suomessa vaikutti pitkään myös norjalainen telakkayhtiö Aker.

Suomen pelloille puolestaan levitetään norjalaisen Yaran apulantaa. Osa suomalaisista huippuhiihtäjistä käyttää norjalaisia Madshusin suksia.

Vielä kun Suomeen saataisiin yhtä kova tulotaso ja yhtä pieni valtionvelka kuin Norjassa, ei olisi hullumpaa norjalaistua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.