Normaalia etsimässä

Etukäteen murehdittiin turvallisuutta ja zika-hyttysiä. Riossa pään täyttävätkin uutiset ampumisista ja läheltä kuuluvat mosahdukset. Toivottavasti jälkimmäiset tulevat siitä, kun poliisi räjäyttää varmuuden vuoksi epäilyttävän näköisiä paketteja kisapaikoilla.

Jos unohdetaan epätoivoiset favelat ja avoviemärit, ensivilkaisulta piilossa täällä eletään myös normaalia elämää. Siinä missä suomalaisia ja argentiinalaisia yhdistää tango, ovat suomalaiset ja brasilialaiset markettikansaa. Täällä ei kierretä lähikortteleita keräten yhtäältä leipiä, toisaalta lihaa ja kolmannesta pikkukaupasta kasviksia. Täällä surautetaan autolla markettiin. Lisää autopaikkoja löytyy tietysti maanalaisesta parkkihallista.

Täällä välitetään elämästä ja eläimistä. Golfkentällä Ilosen ja kumppanit säikäyttäneet eläimet ovat suojeltuja, ja aamuisin ja iltaisin kadut ja puistot täyttyvät koirien ulkoiluttajista. Kissat kulkevat matkassa kantokopassa, eläinlääkärikylttejä näkyy ja eläintarvikekauppa käy. Normaalia elämää sille osalle väestöä, jolla on mahdollisuus huolehtia myös karvapalloista.

Hygienian taso on suomalaisittain tutulla tasolla. Lapset leikkivät ja pelaavat. Salille kuljetaan laukku olalla, ja aamulla kiirehditään töihin. Pikaruokaa haetaan Mäkkärin autokaistalta. Kauppojen hyllyt pursuavat hyttysmyrkkyjä.

Riossa normaalia on myös moni asia mikä Suomessa ei ole. Markettiin ajetaan autolla, koska täällä keskustan ulkopuolella ei juuri kävellä, osin turvallisuuden tai sen puutteen vuoksi, osin isojen autoteiden ja liittymien vuoksi. Hyvänoloisella alueella asutaan kerrostaloissa, joiden pienetkin pihat on poikkeuksetta suojattu korkein aidoin. Arki tehdään turvalliseksi erilaisin keinoin.

Vähemmän varakkaalla alueella talot muistuttavat suomalaissilmin hökkeleitä. Jossain pihassa on silti komea maasturi. Viereisellä kujalla mies kuljettaa tavaroita hevosella. Tuloerot ovat valtavia.

Suomalaisille ja brasilialaisille yhteistä on myös rakkaus urheiluun. Täällä ei olla yhtä hulluna yleisurheiluun kuin Suomessa, mutta joukkuelajeihin kyllä. Urheiluhullulle kansalle kesäkisojen isännyyden pitäisi olla juhlanaihe, mutta se on sitä vain harvoille. Kalliisiin lippuihin ei ole varaa kuin sillä paremmalla osalla kansasta. Sekin osa ahdetaan täpötäysiin karjabusseihin siinä missä muutama toimittaja huruttelee omassa bussissaan. Moni muu asia yhteiskunnassa on nurin kurin, kun rahaa syydetään viiden renkaan kisoihin.

Suomessa nuristaan herrojen Linnan juhlista. Täällä seurataan sivusta, potenssiin kymmenen, kuinka vain valikoitu osa voi nauttia kisoista, jotka kuitenkin vaikuttavat jokaisen Rion asukkaan, cariocan, elämään. Turistimassat eivät osaa käyttäytyä kaupassa, liikenneyhteydet ovat poikkeuksellisia. Pieniä murheita. On normaalia, että se ottaa päähän. Se ei ole normaalia, miten isoja muut murheet ovat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.