Normaalikauraa vai politiikkaa?

Uutinen sotilasliitto Naton seminaarista tammikuussa 2010 Suomessa ei ole herättänyt erityisempää huomiota.

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) on todennut, että seminaari on "ihan normaalikauraa","yksi sadoista tai tuhansista Suomessa vuosittain järjestettävistä seminaareista".

Näin asia ei tietenkään ole.

Naton lähivuosien toimintalinjauksia käsittelevän seminaarin järjestäminen sotilasliittoon kuulumattomassa Suomessa ei ole mikä tahansa kokous. Seminaari viestittää - haluttiin sitä tai ei - Suomen pyrkimystä entistä tiiviimpään yhteistyöhön Naton kanssa ja sitä tietä sotilasliiton jäseneksi.

KYSYMYKSESSÄ ei myöskään mikään tutkijoiden akateeminen seminaari. Osallistujien joukossa on tiettävästi myös Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen.

Naton jäsenmaiden edustajat eivät pohdi sattumalta sotilasliiton tulevaisuutta juuri Suomessa. Kysymyksessä on jossakin huolellisesti suunniteltu harkittu poliittinen ele.

Onko Suomen hallitus, ulkoministeri tai puolustusministeri esittänyt kutsun?

Onko Naton suunnalta vihjaistu kiinnostuksesta järjestää seminaari nimenomaan Suomessa?

Onko asia ollut esillä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa?

Miten tasavallan presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) Naton seminaariin suhtautuvat?

PALJON ON toivottu avointa kansalaiskeskustelua ulkopolitiikasta. Se olisi nyt tarpeellista ja pohjaksi tarvittaisiin yksityiskohtaiset vastaukset näihin kysymyksiin.

Sillä mitään "normaalikauraa" seminaari ei ole. Ja sekin olisi mielenkiintoista tietää, miksi ulkoministeri Stubb niin väittää.

Miksei ulkoministeri sano suoraan, että hänen mielestään seminaarin merkitys on siinä, että se tiivistää Suomen yhteyttä Natoon.

Nykyisen hallituksen ministereistä ovat ulkoministeri Alexander Stubbin lisäksi ainakin puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoneet jokseenkin suoraan kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä. Lausunnoissaan he ovat kuitenkin pysyneet hallitusohjelman puitteissa korostaessaan, ettei sotilaallinen liittoutuminen ole nyt ajankohtaista.

Sellainen vaikutelma on syntynyt, että Suomea viedään vaivihkaa entistä tiiviimpää yhteistyöhön Naton kanssa niin, että varsinaiseksi jäseneksi liittymiseen olisi aikanaan mahdollisimman matala kynnys.

ULKOMINISTERIN käyttämä nykyajan muotisanonta "normaalikauraa" (tavallisimmin peruskauraa) tarkoittaa kaiketi tavanomaista asiaa tai ilmiötä, jossa ei ole mitään yllättävää.

Ministerien sietäisi muuten puhua oikeasta kaurasta ja perehtyä maailman viljamarkkinoiden ihmeellisyyksiin.

Suomalaiset viljelijät saavat tänä vuonna normaalin sadon, mutta viljan hinta on kaikkea muuta.

Jotakin on pahasti vialla, kun viljaa kannattaa polttaa lämpövoimaloissa aikana, jolloin sadat miljoonat ihmiset näkevät nälkää.

Tilanne ei ole todellakaan "normaalikauraa".

Nälkäpäivän keräys alkoi eilen torstaina.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.