Normeja purettu ja talous pantu kuntoon

Hallituksen kaksi megaluokan lakiuudistusta, sote- ja maakuntauudistus sekä tiedustelulait, odottaa vielä lopullista sinettiään. Hallituspuolueet ja ministeriöt tekivät kuitenkin joulusiivouksensa jo viime viikolla eikä hallitus anna enää uusia lakiesityksiä eduskunnalle.

Uutissuomalainen tarkasteli, mitä nykyinen hallitus ehti saada aikaan. Ainakin se on saanut maaliin valtavan määrän lakeja, jotka noudattavat hallitusohjelman linjauksia. Hallituspuolueista korostetaan, että hallitus on tehnyt vajaa 300 hyvää tekoa. Maan talous on pantu kuntoon, ihmisten arki on helpottunut, kun normeja on purettu ja koulutukseen on tehty isot rakenneuudistukset.

Normien purkaminen alkoi hallituksen alkutaipaleella, kun kauppojen aukioloajat vapautettiin. Uusi alkoholilaki astui voimaan kovan väännön jälkeen tänä vuonna samoin kuin taksiuudistus.

Hallitus keskittyi alussa säästöjen tekemiseen ja osallistui kilpailukyvyn kohentamiseen, jotta vienti- ja verotulot kasvaisivat. Nyt hallitus on paikannut alun leikkauksiaan nostamalla takuueläkettä sekä pienimpiä äitiys-, isyys- ja sairauspäivärahoja.

Talous- ja työllisyystavoitteiden saavuttaminen on edellyttänyt lukuisten päätösten tekemistä. Eniten kohua on herättänyt niin sanottu aktiivimalli. Muita toimia ovat muun muassa se, että valtion rahoittamaa osaa työttömyysetuudesta voi nykyään käyttää palkkatuen ja starttirahan rahoittamiseen. Sovitellun työttömyysturvan maksuviive siirtyy historiaan. Työsopimuksen koeaikaa on pidennetty ja määräaikaisten työsuhteiden perusteita joustavoitettu.

Perhevapaakustannuksia tasataan, nollasopimusten käyttöön on tehty pelisäännöt ja työaikalaki uudistettu.

Työn verotusta on kevennetty lähes 1,3 miljardilla eurolla. Pienituloisimmat on vapautettu Yle-verosta ja kotitalousvähennystä on parannettu nostamalla korvausastetta. Yritysten sukupolvenvaihdoksia on helpotettu perintö- ja lahjaverotuksen asteikkoa keventämällä. Metsälahjavähennys on otettu käyttöön.

Tieliikennelaki on uudistettu ja huonokuntoisia väyliä korjataan miljardin euron ylimääräisellä erillisrahoituksella. Operaattorit investoivat nopeisiin laajakaistayhteyksiin ja valtiovalta purkaa laajakaistarakentamisen tieltä normeja.

Energia- ja ilmastopolitiikassa on otettu käyttöön järeitäkin keinoja. Hallitus päätti, että kivihiilen energiakäytöstä luovutaan vuoteen 2029 mennessä ja tuontiöljyn käyttö puolitetaan vuoteen 2030 mennessä. Liikenteen biopolttoaineiden osuutta nostetaan.

Hevosen lannan poltto sallitaan suurissa polttolaitoksissa. Etelä-Suomen metsien suojeluohjelma Metso on saanut lisää rahaa ja kalateitä on kunnostettu.

Törkeimpien lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia tiukennetaan. Ylivelkaantumiseen on puututtu tekemällä tiukennuksia pikaluottoja koskevaan lainsäädäntöön.

Normien purkaminen ja digitalisaation hyödyntäminen näkyvät monissa päätöksissä. Jätevesiasetusta on järkevöitetty. Kaavoituksen ja rakentamisen lupia on sujuvoitettu. Asunto-osakeyhtiöiden osakkeiden paperisista osakekirjoista luovutaan.

Toisaalta alkuperämerkinnät on säädetty pakollisiksi kauppojen liha- ja maitotuotteissa. Elintarvikemarkkinalaki tuo ruokaketjuun reiluutta. Hyönteisiä saa käyttää ruokana.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .