Nostaako Olin intoa eurovaaleissa?

Europarlamentin vaaleihin on aikaa enää vajaat kolme kuukautta, mutta kovin hiljaista on. Kaikkia ehdokkaitakaan ei ole vielä asetettu.

Nyt olisi korkea aika aloittaa kampanjat, sillä äänestysaktiivisuuden nostamisen pitäisi olla kaikkien yhteinen tavoite. Vuoden 2004 eurovaaleissa Keski-Suomessa äänestysprosentti oli niukasti yli 40:n vain Jyväskylässä. Maakunnan muissa kunnissa se vaihteli 30-40 prosentin välillä.

EUROOPAN UNIONIN 27 jäsenmaata valitsee parlamenttiin yhteensä 736 edustajaa, joista Suomen kiintiö on 13. Alhainen äänestysprosentti ei ole vain Suomen ongelma. Syitä kansalaisten passiivisuuteen on ainakin kaksi. Europarlamentin asema ja todellinen valta ovat jääneet kansalaisille enemmän tai vähemmän epäselviksi. Toinen ongelma on se, että europarlamentilla ei ole demokratiassa välttämätöntä toimivaa julkisuutta. Äänestäjillä ei ole käytännössä mahdollisuuksia seurata Brysseliin viikoittain matkustavien edustajiensa toimia. Tiedotusvälineillä riittää europarlamentin jäsenten työn seuraamisessa paljon parannettavaa.

VAIKKA VAALIPIIRI on koko maa, on kampanjoiden käynnistyessä paikallaan arvioida Keski-Suomen näkymiä. Arvioiden pohjaksi käynee viisi vuotta sitten pidettyjen vaalien tulos. Tuolloin juhlivat suuret puolueet. Ylivoimaisesti suosituin Keski-Suomessa oli lapualais-helsinkiläinen Anneli Jäätteenmäki (kesk.). Toiseksi eniten keräsi kauhavalainen Kyösti Virrankoski. Laitavasemmisto keskitti Esko Seppäselle, joka nousi kolmanneksi. Sosiaalidemokraattien Riitta Myller Pohjois-Karjalasta oli neljäntenä.

Asetelma on nyt monella tavalla täysin uusi. Keski-Suomessa tilanne on avoin myös siitä syystä, että viime vaalien neljästä kärkinimestä on mukana vain Anneli Jäätteenmäki. Sen sijaan Virrankoski, Myller ja Seppänen eivät ole ehdokkaina. Tilanne avaa mielenkiintoisen näkymän maakunnan omille ehdokkaille.

Keskisuomalaisten ehdokkaiden lukuisasta joukosta sosiaalidemokraattien Kalevi Olin nousee kärkinimeksi. Tämä ei tarkoita, etteikö muilla olisi mahdollisuuksia menestyä ja täydet perusteet koviin kampanjoihin. Mutta Olin on entinen kansanedustaja ja keskisuomalaisista kiistatta omassa sarjassaan.

OLININ KAMPANJAN avaus enteilee kunnon yritystä historian ensimmäiseksi Keski-Suomen mepiksi. Olin voi parhaassa tapauksessa nostaa maakuntaan eurovaali-intoa, sillä onhan nyt ehdokkaana Brysseliin ensimmäisen kerran kokenut ja tunnettu keskisuomalainen poliitikko.

Olin tunnetaan ennen muuta yhteistyön miehenä. Hänellä on mahdollisuuksia saada kannatusta yli puoluerajojen. Ilmeisesti kampanja rakennetaan sosiaalidemokraatien kenttää laajemmaksi. Saa nähdä keitä tunnettuja vaikuttajia on Olinin tukijoukoissa.

Kansainvälisissä tehtävissä kokeneen Olinin sopivuutta europarlamentaarikoksi kiistää tuskin kukaan.

Kirjoittaja Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.