Noste kestää alkukevääseen

En ole ennustaja, mutta yhdestä asiasta olen harvinaisen varma: joulukuun myydyin kirja Suomessa on Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja on jäänyt paitsi seuraavan kuun myyntilistan kärkipaikkaa viimeisten kymmenen vuoden aikana vain kerran. Vuonna 2007 Hannu Väisäsen Toiset kengät ei onnistunut syrjäyttämään Ilkka Remestä joulumyynnin kärjestä edes Finlandia-voiton turvin.

Oheisesta grafiikasta selviää, että yleensä Finlandia-noste näyttäisi kestävän korkeintaan puolisen vuotta. Jos puskaradio ei innostu aiheesta, myynti saattaa tyssätä hyvinkin nopeasti.

Näin kävi esimerkiksi viime vuoden voittajalle, Laura Lindstedtin Oneironille, joka tipahti Mitä Suomi lukee -listan top kympistä jo huhtikuussa. Myös esimerkiksi Riikka Pelon ja Antti Hyryn Finlandia-voittajat osoittautuivat laajemman lukevan yleisön silmissä liian vaikeiksi.

Vaikka osa voittajakirjoista jatkaa elämäänsä pokkariversioina, seuraavan kirjasyksyn uutuuksille pystyy panemaan kampoihin vain harva Finlandia-voittaja. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tähän ovat pystyneet Jussi Valtonen, Ulla-Lena Lundberg ja Sofi Oksanen.

Oksasen Puhdistus on voittajista aivan omassa luokassaan monessakin mielessä. Kuukausia kymmenen kärjessä -listalla sille kertyi voiton jälkeen yhteensä 26, mutta romaani keikkui listoilla jo pitkään ennen Finlandia-ehdokkaiden julkistusta. Vaikka Puhdistuksen alkuperäinen noste katosi seuraavan vuoden syksynä, se onnistui palaamaan listoille vuotta myöhemmin.

Kirjan elinkaaresta tuli lopulta harvinaisen pitkä. Sitä kannattelivat vuonna 2010 putkahdelleet kansainväliset tunnustukset: Oksanen sai esimerkiksi ranskalaisen FNAC-palkinnon ja Pohjoismaiden Neuvoston palkinnon. Myös teatteridramatisoinnit lisäsivät kiinnostusta kirjaa kohtaan.

Puhdistuksen myynti Suomessa alkoi osoittaa hiipumisen merkkejä vasta kolme vuotta julkistuksen jälkeen, mikä on näinä maailmanaikoina käsittämättömän pitkä aika. Silloin odoteltiin jo Oksasen seuraavaa romaania. Kun kyyhkyset katosivat ampaisikin vanhalta muistilta suoraan myyntilistan ykköseksi, mutta ei onnistunut uusimaan Puhdistuksen temppua.

Jukka Viikilälle toivotan lämpimästi onnea. Rohkenen kuitenkin aavistella, että kirja helsinkiläisarkkitehti Engelistä on alelaareissa ennen kuin lehti on taas puissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.