Nostetaan jalat pois jarrulta tammikuun kihlauksen hengessä

Viime vaalikaudella valtio otti uutta velkaa noin 20 miljardia euroa. Kuntasektorin velat kasvoivat noin 5 miljardia. Valtion omaisuutta myytiin 3,2 miljardilla eurolla. Liikenneväylien ja rakennusten korjausvelka kasvoi lähes miljardilla. Viime vuosina valtion kassavaroja on syöty useilla miljardeilla.

Yhteensä viime vaalikaudella valtiovarainministerien Jutta Urpilaisen ja Antti Rinteen (sd.) johdolla julkista taloutta velkaannutettiin ja heikennettiin yhteensä jopa 30 miljardilla eurolla.

Suurimmat leikkaukset kokoomuksen ja SDP:n johtamat hallitukset tekivät koulutukseen ja kuntien valtionosuuksiin. Monet kunnat irtisanoivat työntekijöitä ja korottivat veroprosentteja.

Yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi ei merkittäviä uudistuksia tehty lukuun ottamatta ministeri Urpilaisen läpiviemää yhteisöveron rajua alennusta, mikä nyt näkyy muun muassa ennätyssuurina osinkoina.

Poikkeuksellisen rajusta velanotosta huolimatta työttömyys kasvoi tuntuvasti.

Kaikki isot puolueet sitoutuivat ennen eduskuntavaaleja 3–5 miljardin euron säästöihin tällä vaalikaudella. Esimerkiksi SDP sitoutui 20.3.2015 kolmen miljardin euron leikkauksiin etupainotteisesti ja lisäksi yhden miljardin euron veronkiristyksiin. Samaan suuruusluokkaan sitoutui myös muun muassa Perussuomalaiset.

SDP rikkoi sitoumuksensa heti jouduttuaan oppositioon. Välikysymystehtailulla, puheilla ja äänestyksillä viime syksynä se vastusti liki kaikkia säästöjä. Vaihtoehtobudjetissaan se kuitenkin ilmoitti ottavansa velkaa vähemmän kuin hallitus ja jättävänsä korottamatta veroastetta. Siis menoja lisää ja tuloja vähemmän! Mahdoton yhtälö.

Jos tuollainen temppu olisi mahdollinen, miksi SDP ei tehnyt sitä viime vaalikaudella valtiovarainministeripuolueena?

SDP julkisti vaihtoehtobudjettinsa niin myöhään, että sen vaikutuksia velkaantumiseen, työttömyyteen, kuntatalouteen, tuloeroihin jne ei ollut aikaa tarkistuttaa. Ikävää taktikointia ryhmältä, jossa on kolme entistä valtiovarainministeriä!

Juha Sipilän hallitus peri rajusti velkaantuvan julkisen talouden, jossa uutena rasitteena ovat mittavat turvapaikanhakijakustannukset. Se ryhtyi puolueiden lupausten mukaisesti toimiin sekä rajun velkaantumisen katkaisemiseksi että yritysten kilpailukyvyn ja sitä kautta työllisyyden parantamiseksi.

Tämä toteutetaan kolmen tärkeän osion avulla: julkisen talouden sopeutus, työelämän uudistukset ja suuret rakenneuudistukset. Toteutus tapahtuu rehellisesti eikä enää esimerkiksi velkaannuttamalla kuntia valtionosuusleikkauksilla.

Hallituspuolueet pitivät vaalilupauksensa toisin kuin muiden muassa SDP, joka käänsi takkinsa ja antautui populismille! Velalla ja jarrutuksella ei Suomea nosteta. Nyt tarvitaan uudistuksia.

Eläkeuudistus hyväksyttiin syksyllä. Sote-uudistus linjattiin aikataulun mukaisesti. Kuntien tehtävien ja velvoitteiden sekä byrokratian purkaminen etenee. Aluehallintoa uudistetaan. Näitä uudistuksia edelliset hallitukset hautoivat ilman tulosta.

Tänään on ”tammikuun kihlauksen” 76. vuosipäivä. On kaikkien etu, että välttämättömät työelämän uudistukset nytkin tehdään sen hengessä sopien.

Erityisen viisasta se on työmarkkinajärjestöille. Niiden ei kannata itse tuhota omaa vaikutusvaltaansa. Mutta jos ne eivät kykene sopimusvapauttaan käyttämään, on hallituksella velvollisuus huolehtia työllisyyden ja hyvinvointiyhteiskunnan perustan turvaamisesta. Tästä on nyt kysymys.

Hallitus korotti jo takuueläkettä ja kevensi pieni- ja keskituloisten verotusta useiden muiden toimien lisäksi. Omaishoidon parantamista ja perustuloa valmistellaan.

Eräät kompromisseina tehdyt säästöpäätökset olivat erittäin kipeitä. Niiden osalta korjaukset on tehtävä niin pian kuin mahdollista. Heikoimmassa asemassa olevien asemaa sekä koulutusta tulee ensimmäiseksi vahvistaa.

Sipilän hallituksen kyky tehdä vaikeita päätöksiä alkaa palauttaa luottamusta tulevaisuuteen. Keski-Suomessa tämä näkyy jo orastavana nousuna. Yrityksiltä odotetaan nyt rohkeita investointi- ja työllistämispäätöksiä. Näin nousu saadaan vauhtiin.

Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja Keski-Suomesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.