Not Connecting vaan Comparing People

Kiinnostaako kunnon joulumasennus? Ei muuta kuin verkkoon, Facebookiin ja Compare People -ohjelma käyttöön. Nimensä mukaisesti ohjelmassa verrataan ihmisiä toisiinsa. Compare People näyttää rinnakkain kahden Facebook-ystävän valokuvat ja esittää heitä koskevan kysymyksen.

Niin kuin tällaisen: Kumpi on älykkäämpi?

Tai tällaisen: Kummalla on parempi vartalo? Kumpi on suositumpi? Kummasta tulisi parempi äiti?

Vastausten perusteella ohjelma luo ihmisen sosiaalisen profiilin. Compare People osaa esimerkiksi kertoa, että olen sadan prosentin kannatuksella Facebook-ystäväpiirini kuuluisin. Kaksi kolmannesta pitää minua luotettavana, mutta vain kolmannes menisi kanssani naimisiin.

Ja sitten masentavat tulokset. Nolla prosenttia vastaajista pitää minua hyvänä kuuntelijana, anteliaana tai mukavana. Sen sijaan aamuyön taksijonossa kannattaa tulla haastamaan riitaa: äänin 3-0 olen tappelun todennäköinen häviäjä.

Asiaan perehtymättömän mielestä edellä kuvattu saattaa vaikuttaa kaltaisteni henkisesti teini-ikäisten touhulta, jolla yritämme pönkittää epävarmoja itsetuntojamme. Mutta mistä kertoo se, että 71 ystävästäni 68 käyttää jo Compare Peoplea? Joukkoon mahtuu myös työelämässä hyvissä asemissa vaikuttavia keski-ikäisiä, jotka ilmeisesti istuvat iltakaudet netissä äänestämässä, kuka heidän ystäväpiiristään haisee parhaalta.

Sanovat, että Facebookin suosion salaisuus on sen tarjoama mahdollisuus pitää yhteyttä vanhoihin kavereihin. Roskaa. Valtavat kävijämäärät perustuvat mahdollisuuteen näyttää vanhojen kavereiden, kollegoiden ja kaiken maailman hyvänpäiväntuttujen silmissä suositulta ja menestyneeltä.

Compare People on siihen mainio työkalu, samoin uusien ystävien kerääminen. Ystäväpiiriini kuuluu tyyppi, jolla on reilusti päälle kolmesataa "ystävää". Tajuan toki, ettei hän todennäköisesti ole turhan tarkka ystävän määritelmän kanssa. Silti ajattelen salaa, että siinä vasta suosittu heppu.

Huomattava osa Facebook-ystävistäni on työkavereita, sukulaisia ja alakouluaikaisia luokkatovereita, joita en enää edes tunnista ulkonäöltä. Nettiystävyydestä voi kuitenkin hyötyä työelämässä. Ainakin esimiesten mielistely onnistuu Facebookissa näppärästi. Virtuaalisen oluen lähettäminen pomon pomon pomolle saattaakin olla järkevämpi veto kuin oman pätevyytensä vakuuttelu pikkujoulujen pikkutunneilla.

Esimerkiksi arvuuttelu Keskisuomalaisen päätoimittajan Erkki Laatikaisen seuraajasta sai vettä myllyynsä, kun konsernin hallituksen puheenjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi pyysi paria toimittajaa ystävikseen. Todellisuudessa asiasta tuskin voi vetää suuria johtopäätöksiä. Luulen, että vielä tällä kertaa Facebookia enemmän valintaan vaikuttavat kelohonkamökki ja Highland Park.

Mutta ehkä jo seuraavalla nimityskierroksella muistetaan ne, jotka ovat lähettäneet Kangaskorvelle eniten bittikaljoja.

Tällä lehdellä on melkein 200 000 lukijaa. Teissä on arvaamaton potentiaali, hyvät ihmiset. Antakaa minun näyttää suositulta ja liittykää kaikki ystäväpiiriini Facebookissa.

Lupaan, etten valikoi ystäviäni. Ei ole varaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.