Nuoret, unelmat ja intohimo

I Have A Dream – minulla on unelma! Näitä Martin Luther Kingin historiallisia sanoja ovat ainakin poliitikot toistelleet lukuisia kertoja, kulumiseen saakka.

Martin Luther Kingin unelma, toive mustan ja valkoisen väestön välillä vallitsevasta rauhasta ja tasa-arvosta, muutti maailmaa. Hän piti historiallisen puheensa yli 250 000 kansalaisoikeuksien puolustajalle lähes 50 vuotta sitten, 28. elokuuta 1963. Puhe sai rotuerottelun vastustajat liikkeelle. Seuraavana vuonna Yhdysvalloissa hyväksyttiin kansalaisoikeuslaki.

Historialliset sanat tulivat mieleen Jyväskylän Kesän seminaarissa tiistaina, kun 26-vuotias Nordic Business Forumin perustajajäsen ja talousjohtaja Jyri Lindén kertoi sadoille kuulijoille, kuinka hänen elämänsä muuttui vuonna 2007 kohtaamisesta Hans-Peter Siefenin kanssa Jyväskylän yliopiston markkinoinnin luennolla.

Jyväskyläläisten Hans-Peter Siefenin ja Jyri Lindénin perustaman Nordic Business Forumin syntytarina on moneen kertaan Keskisuomalaisessakin toistettu. Silti historia Lindénin itsensä kertomana jaksoi hämmästyttää – ja ihastuttaa.

Nordic Business Forum on Jyväskylän Paviljongissa pidettävä liike-elämän ja yrittäjyyden seminaari, joka on parissa vuodessa noussut alan suurimpien tapahtumien joukkoon Pohjoismaissa. Ilman unelmiinsa uskovia nuorukaisia tätä ihmettä ei olisi nähty.

Unelmien toteuttaminen ei onnistu sormia näpäyttämällä, vaan sitkeää työtä se vaatii. Lindén ja Siefen aloittivat varovasti: vuonna 2009 he järjestivät Schaumanninlinnassa valmennustilaisuuden 80 hengelle. Liput maksoivat kymmenen euroa.

Seuraava haaste olikin jo monta astetta hurjempi: saada Paviljonkiin maailman paras vastuullisuus-teeman puhuja, Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore. ”Se muistutti laskuvarjohyppyä ilman laskuvarjoa”, Lindén kuvaili riskiä. Nuorukaisten pyörittämän toimistohotellin liikevaihto oli neljäsosa Al Goren palkkiosta.

Unelmatavoite, saada Al Gorelle 1 200 kuulijaa, ylittyi kuudella sadalla. Viime syksyn seminaarissa oli 2 300 osallistujaa, tulevan syksyn 3 300 paikkaa myytiin loppuun jo talvella.

Nordic Business Forumilla on jo toimisto Tallinnassa, piakkoin myös Tukholmassa ja Pietarissa. Unelmasta on kasvanut kunnianhimoinen tavoite: vuonna 2021 Jyväskylässä pidettäisiin maailman merkittävin liike-elämän seminaari.

Miettikää, mikä on siistiä! Lindénin kehotus ei ollut yllytys hauskanpitoon ja hengailuun vaan omien unelmien toteuttamiseen.

Lindén oli huolestunut lahjakkaista useiden laudaturien ylioppilaista, jotka halusivat lääkäreiksi tai lakimiehiksi vain saadakseen hyvää palkkaa. Hän antoi nuorille kolme ohjetta: Aloita pienestä, etsi oma intohimosi ja tee armottoman paljon töitä.

Lindén on kantanut yhteiskuntavastuuta kiertämällä lähiseudun kouluissa luomassa tulevaisuudenuskoa ja yrittäjähenkeä ammatinvalinta- ja mielekkyyspulmissa painiskeleville nuorille. Tänäkin vuonna jo neljätuhatta koululaista on päässyt kuulemaan, kuinka hurjistakin unelmista voi tulla totta – kun on intohimoa ja sinnikkyyttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.