Nuoriso, tuo höpökäs porukka

Vanhoja uutisia: Yleisradio säästää. Kaipa sen on pakko. Toivottavasti Ylelle ei käy säästöinnossaan kuten mustalaisen hevoselle: juuri kun se oppi olemaan syömättä, se kuoli.

Osa Ylestä kuoli jo. Vasta muutaman kuukauden ajan kunnollista ohjelmaa lähettänyt nuorten tv-kanava säästettiin pois budjettia rasittamasta. Kanava oli niin nuori, että edes sen nimi ei ehtinyt vakiintua. Sekä muotoa YLE Extra että Yle Ekstra näki kaikkialla.

Toinen vaihtoehto oli lopettaa ruotsinkielisen nuorison radiokanava X3M. Ei sekään olisi hyvä ratkaisu ollut. X3M tavoittaa kohderyhmänsä paremmin kuin hyvin. Tämä ei tosin ollut oikea syy X3M:n säilyttämiselle, vaikka virallinen syy saattoi ollakin. Oikeasti ruotsinkielinen ohjelmatarjonta on Ylessä pyhä lehmä. Vähemmistö jyrää enemmistön yli mennen tullen. Kiva, että keskellä säästöjä edes yhdellä porukalla menee hyvin. Jag kan inte tala svenska.

Yleisradio ottaa vakavissaan tehtävänsä tehdä ohjelmia lapsille. Aivan erityisen hyvin Yle muistaa keski-ikäiset eikä vanhuksiakaan unohdeta. Mutta nuorisolla ei niin väliä ole.

Jos nuorisoa muistetaan, tehdään selväksi, että se on ylimääräinen vaiva ja uhraus. "Nyt meillä on tällainen nuorisojuttu, vaikka ei olisi pakko, jee, Paul Anka jyrää!"

Jos joltakin porukalta pitää vetää matto alta, niin nuorisolta. Se on helpointa. Tämä on suurelta osalta nuorison itsensä vika. Nuoriso ei valtavasti älähdä, vaikka sitä potkitaankin päähän. Ehkä he ovat saamaton sukupolvi, ehkä he ovat moiseen jo tottuneet.

Ylen puolivirallinen selitys nuorison kiusaamiselle on, että kohderyhmä on niin levällään ja sirpaleinen, että sitä on mahdotonta tavoittaa. Joten ei edes yritetä, ihan vain varmuuden vuoksi, jotta oma teoria kohderyhmän tavoittamattomuudesta ei menisi pilalle.

Sitä kohderyhmää todellakin on vaikea tavoittaa. Se todellakin on sirpaleinen. Mutta radiossa ja tv-kanavilla on sellaisia hassuja juttuja kuin ohjelmia. On mahdollista tehdä esimerkiksi yksi ohjelma japanilaisen pop-kulttuurin faneille ja toinen jääkiekon ystäville. Aikuistenkin puolella menetellään näin.

Uskokaa tai älkää, mutta aikuisista suurin osa ei nähnyt, miten maajussi sai morsiamen tai miten Kimi Räikkönen voitti F1-mestaruuden. Aikuiskatsojatkin ovat sirpaleinen kokonaisuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.