Nuorten yrittäjien maakunta

Keski-Suomi on noussut viime vuosina nuorten yrittäjien maakunnaksi. Tänä vuonna jopa 40 prosenttia maakunnan uusista yrittäjistä on ollut alle 30-vuotiaita. Jos nuoruuden rajaa venytetään alle nelikymppisiin, nuorten osuus nousee yli 70 prosenttiin uusista yrittäjistä.

Yrittäjäjärjestön jäsentilastot vahvistavat samaa suuntaa. Kun koko maassa alle 40-vuotiaiden osuus jäsenistöstä on 23 prosenttia, Keski-Suomen Yrittäjistä heitä löytyy 27 prosenttia. Tänä vuonna uusista jäsenistä alle 40-vuotiaita on ollut peräti 45 prosenttia.

Työpaikoista valtaosa syntyy pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Perinteisesti näitä yrityksiä ovat Suomessa perustaneet ammattimiehet ja -naiset.

Keski-Suomessa ovat viime vuosina yleistyneet erityisesti korkea-asteen koulutuksen yrittäjämäärät. Tähän vaikuttanee maakunnan valtakunnallista keskiarvoa korkeampi koulutustaso, mutta varmasti myös yrittäjyyskasvatuksen vankka asema kaikissa opinpolun vaiheissa peruskoulusta akateemiseen maailmaan saakka.

Uusyrityskeskuksen tilaston mukaan alkuvuoden uusista keskisuomalaisista yrittäjistä 22 prosenttia oli korkeakoulun tai yliopiston käyneitä ja peräti neljäsosa ammattikorkeakoulun käyneitä.

Täytyy takoa, kun rauta on kuumaa. Tämä tuntuu olevan nyt henki niin Jyväskylän ammattikorkeakoulussa kuin yliopistossakin. Ne ovat yhdessä Jyväskylän ammattiopiston kanssa laatimassa yhteistä yrittäjyysstrategiaa. Erilaisia yrittäjyyskursseja on jo käynnissä.

Pisimmällä suunnitelmat ovat ammattikorkeakoulussa, jossa jatkossa kaikki opiskelijat saavat ainakin ripauksen yrittäjyysopintoja. Tavoitteena on kasvattaa yrittäjiksi lähtevien opiskelijoiden osuus kymmeneen prosenttiin.

Myös yliopistossa yrittäjyys on vahvasti mukana erilaisissa työelämätaitojen opintokokonaisuuksissa. Suurta suosiota on saavuttanut esimerkiksi kurssi, jossa yrittäjyyttä on lähestytty yliopiston omien kasvattien menestystarinoiden kautta. Luennoimassa ovat käyneet muun muassa Samcomin perustaja Sami Kettunen ja äskettäin Vuoden nuori menestyjä -palkinnon saanut Nordic Business Forumin ideanikkari Hans-Peter Siefen.

Täysin omaa linjaansa yrittäjyyden oppilaitoksena toteuttaa Jyväskylässä ammattikorkeakoulun alainen Tiimiakatemia, Euroopan johtava tiimiyrittäjyyden huippuyksikkö. Valmistuneista 40 prosenttia lähtee yrittäjiksi.

Opetusneuvos Johannes Partasen kaksikymmentä vuotta sitten käynnistämä koulutus on alusta saakka valmentanut opiskelijoita oman työpaikkansa luomiseen. Oppiminen on tapahtunut käytännönläheisen tekemisen kautta. Tänäkin kesänä opiskelijoiden pienyrityksiä on eri puolilla maakuntaa.

Tiimiakatemian valmentajana vuodesta 2002 toiminut Timo Lehtonen valottaa opetuksen ideaa äskettäin ilmestyneessä kirjassaan Tiimiakatemia – kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi. Tiimiakatemiaan tutustutaan kirjassa pingviinin, ensimmäisen vuoden opiskelijan kokemuksien kautta.

Lehtosen kirjasta välittyy hienosti vahvan yhteisöllisyyden merkitys. Perinteisesti korkeakouluissa oppiminen on yksilösuoritus; Tiimiakatemialla opitaan yhdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.