Nuukaa ja terävähampaista sukua ovat, ja uskovaista

Jostain syystä tekee mieli välillä lukea eeppisiä sukuromaaneja, joissa kerrotaan yhden suvun tarina ajallisena pitkittäisleikkauksena. Tulee tunne, että elämä ei ole vain nyt. Mikä on aikaamme edeltänyt, jatkuu myös tulevaisuudessa, koska ihmiset eivät muutu. Sukuromaaneja on julkaistu paljon, ja ne kertovat usein perheen tai suvun noususta ja tuhosta. Romaaneissa on rahan turmelusta, riitoja, uskottomuutta ja suvun jäsenten epätoivottuja luonteenpiirteitä, kuten alkoholismia, huumeriippuvuutta ja mielenterveysongelmia.

Näitä elementtejä löytyy esimerkiksi suuresti pitämäni Kjell Westön romaanista Leijat Helsingin yllä. Se kertoo Bexarin suvusta. Henrik-isän toisesta pojasta tuli juppi, toisesta piripää. Romaanissa perheenjäsenet menettävät yhteyden toisiinsa ja kurovat kohti toisiaan liian myöhään.

Kalle Päätalon Iijoki-sarja on omaelämäkerta, mutta sitä voi lukea myös sukutarinana. Kuten tunnettua on, Päätalo eli ensin 40-vuotiaaksi ja vietti loppuelämänsä kertomalla, mitä tapahtui ennen kuin hän täytti 40. Sarjan alkuosa kuvaa Päätalon lapsuutta Taivalkoskella. Varhaisvuosien dramaattisin tapahtuma oli isä-Herkon luulotauti, joka vei lujalta työmieheltä työkyvyn ja sitä myöten myös perheeltä elannon. Riitu joutui hakemaan kunnan jauhoja, mikä oli niillä selkosilla häpeällistä. Päätalo näyttää, miten päähännousemat, kuten aikalaiset oireita kutsuivat, varjostivat perheen elämää vuosikaudet.

Kirjasuvut ovat usein verrattain merkillisiä (syntyykö muunlaisista kirjallisuutta?). Niihin verrattuna edustamani pohjoissuomalainen pienviljelijäsuku vaikuttaa kohtuullisen normaalilta. Sentään meillä esiintyy uskovaisuutta, keskustalaisuutta ja liiallista suolan käyttöä. Olenkin uhonnut, että geeniperintöni ansiosta pystyn syömään kilon suolaa tunnissa. Muista luonteenpiirteistä olen koettanut pysyä ainakin viivoittimen mitan päässä. Nuukuuttakin on. Eräs sukulaismieheni kuunteli radiojumalanpalveluksista pelkän saarnan. Sillä säästi patteria. "Liturgia on joka viikko samanlainen", hän perusteli.

Monille kirjasuvuille kirjailija on kirjoittanut jonkin fyysisen piirteen, joka läpäisee suvun. Kollega muisti Catherine Cooksonin Mallenin suvun omapäiset geenit. Jos poikalapsi syntyy epäsäätyisenä, hänellä on selvästi erottuva valkoinen juova tummassa tukassaan. Jo on ankara muisto rakkauden erheestä! Joku saattaa muistaa poikasten valkosuortuvat myös takavuosina esitetyistä Mallenit-tv-elokuvista.

Tapperinsuvusta löytyy ainakin "konkonokkia." Vaan eipä itsellänikään ole kirjallisia sukuja geeneihin katsominen. Olen perinyt isäni puolelta ns. käsmäläisen (kylä Etelä-Kuusamossa) hampaan, joka on levinnyt pitkin sukua, siskollanikin on sellainen. Se on ylösalaisin ikeneen istutetun kartion muotoinen, teräväkärkinen kulmahammas. Hampaalla on hyvä halkoa palasokeria tai arvatenkin se sopii myös poron kuohimiseen: isoisäni isä piti huomattavaa porokarjaa.

Voisi geenilotossa käydä huonomminkin. Kuvitelkaapa vaikka, miten kiusallista huomiota suvussa kulkeva vasemman jalan karvainen pukinsorkka herättäisi AaltoAlvarin uimahallissa. Kopse vaan kävisi. Tai miltä näyttäisi siansaparo, jolle Gabriel García Márquez antoi Sadan vuoden yksinäisyydessä kohtalokkaan merkityksen. Kun Buendíojen sukuun syntyy toisen kerran poikalapsi, jolla on saparo takapuolessaan, suuri tuuli puhaltaa Macondon kyläpahasen pois maan päältä.

tero.karjalainen@

keskisuomalainen.fi

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen kulttuuritoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Muunneltua totuutta laseilla ja ilman

Haittamaahanmuuttajat söivät eläkeparannukset

Lapseni löysi Youtubesta mainiot esikuvat

Työehtojen shoppailu on vasta alussa

Kolumni: Itsenäisyyspäivä epäperinteisin menoin

Kolumni: Timanttisen loistava Viikingit-sarja loppuu ja alkaa uudelleen

Kolumni: Keski-Suomesta digitaalisuuden edelläkävijä

Kolumni: Aina se sama taustakuva

Kolumni: Raiskausta pidetään usein uhrin syynä

Kolumni: Kirjastovirkailija pelastaa eräpäivän

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.