Nyt Suomelta löytyi ratkaisija jatkoajalla

Johan tuota oli odotettu.

Suomi kykeni nousemaan viimein joukkueeksi, joka kaataa Ruotsin salibandyn miesten MM-kisoissa. Finaalivoitto oli makein mahdollinen, kun muistaa, kuinka Ruotsi nöyryytti Suomea kaksi ja puoli vuotta sitten MM-finaalissa. Ja niin monta kertaa ennen sitä.

Suomen sankariksi kohosi ensimmäisen kerran MM-kisajoukkueeseen valittu Rickie Hyvärinen. Hyvärinen kykeni kylmäpäiseen harhautukseen jatkoajalla tilanteessa, jossa monen muun kädet olisivat jäätyneet. Finaalissa tehot 1+3 kasannut Hyvärinen oli turnauksessa kultajoukkueen paras pistemies. Hyvärinen on kohonnut tällä kaudella kiistattomasti maailman ykköspelaajaksi.

Hyvärisen kaltaisia ratkaisijoita Suomen riveistä ei ole aiemmin löytynyt. Toki marginaalit ovat olleet todella pienet, ja mestaruus olisi voinut kallistua Suomelle jo kaksi ja puoli vuotta sitten.

Tällä kertaa erona oli se, että Suomi lähti finaaliin ennakkosuosikkina. Uskoin itsekin, että nyt on viimein Suomen vuoro. Ruotsi oli näyttänyt epävarmuutensa aiemmissa otteluissa Sveitsiä ja Tshekkiä vastaan. Lisäksi Ruotsin joukkuetta pidettiin paperilla ennakkoon kaikkien aikojen huonoimpana MM-kisoissa.

Ehkä länsinaapurilla oli myös menestyskrapula, koska takana oli kuusi MM-kultaa ja nolla tappiota MM-tasolla.

Kisojen ykkösmuisto on Suomen MM-kulta. Taustalla huomiota herätti taitava Venäjän joukkue, josta löytyi ilmaveivaajia ja lahjakkuuksia.

Jos laji herättää kiinnostusta itänaapurissa, voi huippumaiden joukkoon kiilata uusi menestyjä.

SALIBANDYN MM-KISAT järjestettiin nyt ensimmäisen kerran joulukuussa. Ajankohta vaikuttaa urheilun saralla lähes yhtä kiireiseltä kuin kevät, jolloin salibandy on jäänyt muiden palloilulajien varjoon. Joulukuussa salibandyn kanssa näkyvyydestä kilpailevat esimerkiksi erilaiset lumilajit, uinti ja peruspalloilut.

Olisiko MM-kisat järkevämpi pitää hieman aiemmin, loka-marraskuussa, jolloin kilpailevia lajeja olisi vähemmän?

Suomesta Prahan MM-kisoihin oli saapunut jonkin verran median edustajia, mutta suuria tiedotusvälineitä puuttui STT:n ja iltapäivälehtien johdolla. Ehkä MM-kulta paitsi lisää lajin suosiota Suomessa, myös nostaa näkyvyyttä valtakunnallisella tasolla.

Prahan katukuvassa kisat näkyivät varsin laimesti. Kuitenkin Prahan hallissa oli mukavasti väkeä ja runsaasti fanaattisia kannattajia. Vaikka Tshekki jäi neljänneksi, kannusti ja kiitti kotiyleisö pronssiottelun jälkeen omiaan äänekkäästi. Suomessa halli olisi tyhjentynyt vastaavassa tilanteessa nopeasti pettyneistä ja hiljaisista ihmisistä.

PÄÄVALMENTAJA Petteri Nykyn sopimusta jatkettiin hyvissä ajoin ennen MM-kisoja ensi kevääseen saakka, mikä on herättänyt ihmetystä. Yleensä maajoukkuevalmentajien pestit päättyvät arvoturnauksiin eivätkä puoli vuotta sen jälkeen.

Nykky haluaisi jatkaa Suomen peräsimessä vuoden 2010 kotikisoihin saakka. Nykyn jatko on täysin mahdollinen, onhan hänellä meriitti, mitä muilta ei Suomesta löydy - maailmanmestaruus.

Nykyn ohella maajoukkueen päävalmentajan titteliä voisi kaavailla SSV:n kultaluotsi Mika Ahoselle, Oilersin Akseli Ahtiaiselle tai Salibandyliiton valmennuspäällikölle Petri Kettuselle. Kävi miten tahansa, Suomesta löytyy takuulla laadukasta valmennusosaamista. Se on nyt todistettu.

Kirjoittaja on Karjalaisen urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.