Nyt lähtee joko kilot miehestä tai sitten vaimo

Viime keväänä painoin ruhtinaalliset 125 kiloa. Syyt ylipainooni olivat ylensyönti ja vähäinen liikunta.

Eräänä aamuna vaimoni huonosti nukutun yön jälkeen sanoi minulle: "Nyt tämä on loppu." Hän jatkoi aamuärtyneenä: "Valvotat kuorsauksellasi, kohta joudun sairaalaan, koska jatkuva väsymys aiheuttaa myös minulle uniongelmia".

"Muutanko pois, että saan rauhalliset yöunet edes tulevaisuudessa? Täällä minulla ei ole rauhallista paikkaa minne pääni kallistaisin," hän jatkoi surullisena.

Vaimon ripittäessä minua tunsin olevani kuin ylisyötetty sekarotuinen piski.

HÄIRITSEVÄN KUORSAUKSEN vuoksi kävin terveyskeskuksessa ja sain lähetteen Paimion sairaalaan.

Vietin yön unitutkimuksissa. Asiantuntijalääkäri totesi tutkimuksien jälkeen, että minulla on keskivaikea uniapnea. Hän varoitti, että jos en muuta elämäntapojani, niin uniongelmat pahenevat ja vaarana ovat aikuisiän diabetes sekä liikunta- ja tukielinten erinäiset sairaudet.

Katsoin itseäni peilistä. Kuvastin näytti pulleat, päärynän muotoiset kasvot ja roikkuvan vatsan. Ulkomuotoni ei todellakaan ollut hurmaava. Jos en nyt tee asialle mitään, niin vaimoni todella lähtee luotani ja varmasti löytää hiljaisemman ja atleettisemman miehen.

"Vaimo-rakas, en halua, että muutat kuorsaukseni vuoksi minnekään", sanoin itku kurkussa.

PÄÄTIN NÖYRTYÄ kilojeni edessä ja ehdotin väsyneelle vaimolleni yhteisiä kävelylenkkejä avioliitomme pelastamiseksi.

Lähdimme liikkeelle varovaisesti. Aluksi sauvakävelymme kesti alle tunnin kerrallaan ja kuntomme parantuessa lisäsimme määrää ja vauhtia.

Painon pudotus ei ole helppoa. Välillä tuntui, tästä ei tule mitään. Olisipa rahaa, rasvaimuun tai mahalaukun pienennys leikkaukseen! Lähtö aamutuimaan vesisateessa pururadalle ei todellakaan ole hauskaa. Usein on tehnyt mieli jäädä nukkumaan. Liikkeelle lähtöä helpottaa, että vaimo kannustaa jatkamaan yhteisiä kävely- ja pyöräilylenkkejä.

Säännöllisen sauvakävelyn, pyöräilyn ja ruokavalion ansiosta painoni on kahdessa kuukaudessa keventynyt 10 kiloa! Reippailun ansiosta vaimon unen laatu on parantunut ja hänenkin vartalonsa on sutjakkaampi.

Myös mieleni on liikunnan ansiosta kevyempi. Aiemmin reilusti ylipainoisena ihmisenä ajatuksetkin päässäni pyörivät huomattavasti raskaammin.

LIIKUNTAHARRASTUKSEN innoittamina kävimme Lohjalla Kisakallion Urheiluopistolla kuntotesteissä. Polkupyörä ergometritestissä meille tehtiin laaja kuntokartoitus. Testin lopputuloksessa huomioitiin ikä, paino, sukupuoli ja keuhkojen tilavuus.

Testitulokset kertoivat, että vaimon kunto oli ikään nähden huippuluokkaa, mutta minulla hieman alle normaalin keskitason.

Kuvittelin, että nyt kun olin saanut pudotettua painoa reippaasti, niin kuntonikin olisi ollut parempi.

Urheiluopiston kuntovalmentaja kertoi, että useasti ihmiset luulevat, että kunto nousee hetkessä ja kilot putoavat ihannepainoon viikossa. Kuntoilu on pitkäjänteistä puuhaa, joka kysyy kärsivällisyyttä ja periksi antamattomuutta.

Hän lohdutti minua ja sanoi: "Olet oikealla tiellä, jatka vain säännöllistä liikuntaa niin tulevaisuudessa voit pyöräillä vaikka maailman ympäri."

Jos ei nyt aivan maailman ympäri pyöräillä, niin ollaan ainakin joskus pää pyörällä Euroopassa.

Kirjoittaja on luennoitsija (www.lennokas.fi) ja Keskisuomalaisen kolumnisti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.