Nyt oli armeijan vuoro

Poliittinen elämä kaakkoisaasialaisessa Thaimaassa on taas täysin sekaisin. Tai sitten siinä on viimeinkin jotain järjestystä. Vaikea sanoa. Riippuu tarkastelukulmasta.

Tarina on hyvä aloittaa entisestä pääministeristä Thaksin Shinawatrasta. Hän oli suosittu, mutta hänellä oli myös vaikutusvaltaisia vastustajia.

Pääministeri syrjäytettiin sotilasvallankaappauksessa vuonna 2006. Nyt hän elää maanpaossa vältellen korruptiotuomiotaan.

Thaksinin tukijat, ”punapaidat” ovat voittaneet Thaimaassa kaikki vaalit sitten vuoden 2001. Thaksinin puolueella on maaseutuväestön ja työläisten vahva kannatus. Vastustajat, ”keltapaidat” edustavat suurkaupunkien keskiluokkaa.

Vuonna 2011 pääministeriksi nousi Thaksinin sisar Yingluck Shinawatra. Nykyisten protestien kausi alkoi viime viime vuoden lopulla armahduslakiehdotuksesta. Keltapaidat tulkitsivat sen mahdollistavan Thaksinin paluun kotimaahansa ilman rangaistuksen pelkoa – ja lähtivät kaduille.

Lopettaakseen mielenosoitukset Yingluck hajotti parlamentin ja järjestytti helmikuussa ennenaikaiset vaalit. Oppositio haittasi kuitenkin äänestämistä niin, että perustuslakituomioistuin julisti vaalituloksen laittomaksi.

Tämän kuun alussa perustuslakituomioistuin erotti Yingluckin pääministerin tehtävästä. Hänen katsottiin käyttäneen väärin asemaansa. Moni muukin ministeri sai lähteä. Uudeksi väliaikaiseksi pääministeriksi nousi Niwattumrong Boonsongpaisan.

Ratkaisu ei riittänyt keltapaidoille, sillä Yingluckin puolue säilytti enemmistönsä hallituksessa. Keltapaidat haluavat kaataa hallituksen ja korvata sen itse nimittämällään hallinnolla, koska poliittiseen voittoon vaaleissa he eivät näytä pystyvän.

Uusia vaaleja oli suunniteltu taas heinäkuuksi. Viime viikolla mielenosoittajat tunkeutuivat hallituksen ja vaalilautakunnan kokoukseen ja ajoivat uuden pääministerin ministereineen pakosalle. Yhteenotoissa kuoli ihmisiä ja vaalilautakunta ilmoitti, että vaaleja jouduttaneen lykkäämään.

Tässä vaiheessa Thaimaan armeija ensin varoitti puuttuvansa tarvittaessa peliin ja nyt se on julistanut maahan poikkeustilan. Ensi töikseen armeija sensuroi puna- ja keltapaitojen viestimet. Oikeusministeri Chaikasem Nitisirin mukaan armeija ei neuvotellut toimistaan ennakkoon hallituksen kanssa.

Armeijan komentaja Prayut Chan-Ocha vakuutti, että kyseessä ei ollut vallankaappaus vaan rauhan ja järjestyksen palauttaminen maahan – tosin kaappauskaan ei olisi tavatonta. Thaimaassa armeija on anastanut vallan jo toistakymmentä kertaa sen jälkeen, kun maa julistautui perustuslailliseksi monarkiaksi 1930-luvulla.

Kuohunta käy kalliiksi. Thaimaassa on paljon suurten japanilaisyritysten tuotantolaitoksia. Autonvalmistaja Nissan on jo ilmaissut huolensa tilanteesta.

Vaikka talven turistikausi on Thaimaassa jo ohi, Thaimaalle elintärkeä turismi on äärimmäisen suhdanneherkkä ala. Turistit eivät seuraa pörssikurssien putoamista, heille riittävät pelkät mielikuvat ja perättömät huhutkin. Nyt kun myös naapurimaa Vietnam on kahnauksissa naapurinsa Kiinan kanssa, matkailijalle koko Indokiina voi helposti näyttää pelkältä konfliktien pesältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.