Nyt on iso kriisi SDP:ssä

Illalla nähtiin kaksi syvästi pettynyttä puoluejohtajaa ja kolme iloista voittajaa.

Yrmyillä – isoilla miehillä – meni huonosti.

Pahimmalta näyttää SDP:n Antti Rinteen tilanne. Sosiaalidemokraattien 12,3 prosentin kannatus on entiselle mahtipuolueelle katastrofi. Nyt ikuinen ja pikkuruinen kilpailija eli vasemmistoliitto kolkuttelee 9,3 prosentilla aivan kannoilla.

SDP ei ole koskaan saanut vaaleissa näin huonoa tulosta. Vaikka tällaisia lukuja ennakoitiin, vaalituloksena ne ovat kova juttu.

Vuoden 1962 presidentin valitsijamiesvaaleissa SDP sai 13,1 prosenttia tilanteessa, jossa puoluehajaannus ja Rafael Paasion pikaehdokkuus Honkaliiton purkautuessa söi kannatusta. Saman vuoden eduskuntavaaleissa SDP sai jo normaalin kannatuksen (19,5 prosenttia).

Rinteen olisi helppo selittää, että huono kannatus on edellisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen syytä. Näin ei ole. Rinteen valinnut puoluekokousväki odotti uuden kasvon nostavan heti kannatusta. Pikemminkin nyt näyttää käyneen päinvastoin eli osa demariväestä jätti äänestämättä tai äänesti toista puoluetta.

Äänestämättömyys ei ole koko selitys. Voi olla niinkin, että SDP:tä repinyt puoluejohtajataisto todella vei osan väestä.

Toinen pettynyt on Timo Soini. Perussuomalaisten kannatusimu on kadonnut. Puolueella ei ollut vaalikampanjassa puhtia. 12,9 prosenttia on paljon vähemmän kuin Soini odotti. Sen kuuli illalla jo hänen äänestään.

Keskusta, kokoomus ja vasemmistoliitto olivat vaalien voittajia. Keskustan Juha Sipilä oli tyytyväinen. Olli Rehn, Anneli Jäätteenmäki ja Paavo Väyrynen keräsivät lähes yhtä suuren äänimäärän. Kolmeen nimeen tiivistyy niin euromielisyys kuin eurokriittisyyskin.

Keskustan kannatusprosentti ennustaa puolueelle vahvaa paluuta politiikan päätöspaikoille. Keskustaväki käy varmasti ensi kevään eduskuntavaaleihin kovalla innolla.

Kokoomuksen Jyrki Kataiselle tämä oli kymmenvuotisen puheenjohtajauran hieno päätös. Kataisen aloittaessa kokoomus lähti alhaalta ja on nyt ollut jo vuosia vallan kukkuloilla. Seuraajalla suunta voi olla toinen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki oli illalla riehakkaan onnellinen. Lähtö oppositioon tuntuu nyt ehkä oikealta päätökseltä.

Vaalitulos ennustaa hallitukselle vaikeaa loppukautta. SDP etsii ulospääsyä kannatuskadosta. Se kiristää tunnelmia.

Keski-Suomi sai historian ensimmäisen meppinsä. Onnea Henna Virkkunen!

Hyvän vaalikampanjan tekivät myös Toimi Kankaanniemi (ps.), Timo Harakka (sd.), Mauno Vanhala (ps.) ja Petri Honkonen (kesk.). Tulokset ovat rohkaisevia pohjia eduskuntavaaleihin.

Sitten tulivat Eila Tiainen (vas.), Touko Aalto (vihr.) ja Tuula Peltonen (sd.).

Mia Puolimatka (kd.) ja Miguel López (komm.) pääsivät 100–200 äänen tasolle.

Piraattipuolueen puoluesihteeri Arto Lampila teki pienpuoluekampanjaa yhdessä Jonna Purojärven (pir.) kanssa.

Eduskuntavaaleista tulee todennäköisesti kiihkeät Keski-Suomessa. Virkkusen lähtö ja puoluekannatusten muutos muuttavat asetelmia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.