Nyt on näytön paikka

Jos nuorisotyöttömyys hallinnon toimilla ratkeaisi, se olisi ratkennut jo ajat sitten. Näin toteaa Keski-Suomen Ely-keskuksen ylijohtaja Juha S. Niemelä Keskisuomalaisen haastattelussa tänään.

Yhtä hyvin voi sanoa, että jos asiasta puhuminen auttaisi, ongelmat olisi jo ratkaistu. Niin paljon puhetta nuorten työttömyydestä on kuultu. Suomessa ei varmasti ole enää ketään, joka ei olisi kuullut 65 000:sta syrjäytymisuhan alla olevasta, pelkän peruskoulun varassa elävästä nuoresta.

Puheista ja hallinnollisista hankkeista on nyt päästävä tekoihin. On helppo haastaa puheilla päättäjiä, yrittäjiä, nuoria ja aikuisia – meitä jokaista – toimimaan. Monin verroin vaikeampi on tehdä jotain asian hyväksi, sillä urakka vaikuttaa äkkiseltään aika toivottomalta.

Mistä luoda nuorille työpaikkoja, kun samaan aikaan kokeneitakin työntekijöitä irtisanotaan?

Keski-Suomi on maan synkimpiä nuorisotyöttömyysalueita. Maakunnassa on yli 5 000 alle 30-vuotiasta työnhakijaa, heistä suurin osa Jyväskylässä.

Onneksi täällä on myös ihmisiä, jotka jaksavat uskoa parempaan. Heitä löytyy esimerkiksi tämän lehden Keski-Suomi töihin! -sivuilta.

Näytön paikka -kampanjassa on mukana isoja maakunnallisia yrityksiä, etujärjestöjä ja se paljon parjattu työ- ja elinkeinotoimistokin, kansankielellä työkkäri. Ensimmäinen näkyvä teko on nuorilletoita.fi -internetpalvelu, johon yritykset voivat ilmoittaa nuorille tarkoitetuista oppisopimus-, työkokeilu- tai työpaikoista.

Liian monen nuoren arki on nyt vain kotona nyhjäämistä, tietokoneen ja seinien tuijottelua. Mitä useampi kuukausi kuluu päämäärättömässä oleilussa ilman hajuakaan normaalista vuorokausirytmistä, sitä vaikeampi on omin avuin kiskaista itseään ylös ja ulos.

Muutaman kuukauden harjoittelu kannustavassa työyhteisössä voi kääntää nuoren elämän suunnan. Joskus siihen riittää jopa muutama kannustava sana.

Vanhimpia Keski-Suomessa nuorten hyväksi toimineita yhteisöjä on Nuorten Keski-Suomi ry, NuK-Su. Se on jo kymmenen vuoden ajan luonut osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia 11–24-vuotiaille nuorille yhteistyössä koulujen, järjestöjen, kuntien, seurakuntien ja yritysten kanssa.

ToukoFest, My Way, Nuorten YrittäjyysTalot ja Duunirinki -toiminta ovat esimerkkejä NuK-Sun toiminnoista, joihin osallistuu vuosittain noin 14 000 nuorta ja aikuista.

Nuori osaa, kunhan saa tilaisuuden. Tähän on helppo uskoa, kun lukee vaikkapa jyväskyläläisen lukiolaisen Matias Mäkitalon tarinan. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, nuorukaisen sinnikkään työn tuloksena käynnistyy vuodenvaihteessa Nuorisosaa.fi-verkkopalvelu, joka antaa kotitalouksille kanavan etsiä nuoria pieniin keikkatöihin kuten siivoamaan, lapsia hoitamaan tai nurmikkoa leikkaamaan.

Tähän saakka on nostettu kädet ylös rakennemuutokseen vedoten: matalapalkkaiset aputyöpaikat ovat katoava luonnonvara. Mäkitalo on oivaltanut aivan oikein, että tekemätöntä työtä kyllä löytyy, kunhan saadaan työ ja tekijä kohtaamaan. Tässä on mahdollisuus meille itsekullekin osallistua nuorten työllistämistalkoisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.