Nyt on ruuhkaa eurovaaleissa

Toimi Kankaanniemi lähtee ehdolle eurovaaleihin ja nostaa näin edelleen vaali-innostusta Keski-Suomessa. Tähän mennessä jo 11 ehdokasta on ilmoittautunut ehdolle maakunnasta. Monissa vaaleissa maakunnasta ei ollut juurikaan omia ehdokkaita.

Kankaanniemen poliittinen ura on ollut näyttävä. Hän oli kansanedustajana 24 vuotta (1987–2011). Kristillisten puheenjohtajana hän toimi 1989–1995. Kankaanniemi vei kristillisiä kohti keskustaa.

Kankaanniemi oli Esko Ahon (kesk.) hallituksessa ministerinä ja yksi EU-jäsenyyden neuvottelijoista. Kankaanniemi ei ollut jäsenyyden kannattaja vaan olisi halunnut pysyä Euroopan talousalueessa.

Kankaanniemi jätti Ahon hallituksen kesällä 1994, sillä Aho ei sallinut ministerinsä äänestää EU-jäsenyyttä vastaan. Kankaanniemi on myöhemminkin ollut eurokriittinen. Hän esimerkiksi vastusti euroa 1998.

Puheenjohtajan paikalta Kankaanniemi putosi Kuopion puoluekokouksessa 1995. Tilalle nousi mersulähetyksen Bjarne Kallis. Kallista seurasi puheenjohtajana aikanaan Päivi Räsänen.

Kankaanniemi ajautui hiljalleen puolueessaan vähäisiin rooleihin vaikka oli ollut 1994 presidenttiehdokas.

Viime vaaleissa (2011) Kankaanniemi putosi myös eduskunnasta. Ja sitten alkoi tapahtua. Puolue meni vaihtoon. Kankaanniemi valittiin 2012 Uuraisten valtuustoon perussuomalaisten listoilta. Hän liittyi 2013 myös puolueen jäseneksi.

Kankaanniemi on jo kerran kokeillut eurovaaleja. 1996 vaaleissa hän sai 24 000 ääntä mutta ei mennyt lävitse. Nyt eurokriittiselle Kankaanniemelle voi olla puoluerajat ylittävää tilaa, vaikka perussuomalaisilla on Keski-Suomesta jo kolme ehdokasta.

Keski-Suomessa on yllättävän paljon vahvoja ehdokkaita. Ministeri Henna Virkkunen (kok.) lienee kokoomuksen kärkinimiä. Kankaanniemellä on edellytykset nousta perussuomalaisten listoilla korkealle. Kansanedustaja Eila Tiainen on vakavasti otettava vasemmistoliiton ehdokas.

Kansanedustaja Tuula Peltonen (sd.) on ollut demarinaisten johdossa ja omaa edellytykset vaaleissa. Keskustan nuorella Petri Honkosella on nousupotentiaalia, samoin vihreiden Touko Aallolla.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on jo toista kertaa vajaan vuoden aikana sairauslomalla keuhkoveritulpan oireiden takia. Keskustaväki pidättää tällä hetkellä hengitystään, sillä puolueen tulevat vaaliasetelmat ovat niin vahvasti kiinni Sipilän kunnosta.

Keskusta on noussut mielipidetiedusteluissa maan suurimmaksi puolueeksi. Sipilän aloittaessa keskusta oli maan neljänneksi suurin puolue ja rämpi 15–16 prosentin kannatustasoilla.

Keskusta pyrkii vuoden päästä eduskuntavaaleissa pääministeripuolueeksi. Sipilä on puoluejohtajana itseoikeutettu pääministeri, jos keskusta on suurin puolue ja onnistuu muodostamaan hallituksen.

Mutta kestääkö Sipilän terveys pääministeriyden rasituksen? Jos ei kestäisi, keskusta joutuisi johtajuuskriisiin. Sipilälle ei nyt ole puolueessa vaihtoehtoa ja mielipidetiedustelujen huippukannatus voisi sulaa kärkihenkilön vaihdokseen.

Sipilää todella odotetaan keskustassa sairauslomalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

”Totuus astuu vallan alle, vääntyy ja katkeaa”

Hevosurheilu on sitkeiden ihmisten laji

Sademetsäpalot uhkaavat koko maapalloa

Tällänenon Viipuri.

Kolumni: Wowittajan paluu

WoWittajan odotettu paluu

Kolumni: Kuka tekisi fiktio-Docventuresin?

Kolumni: Typerät ideat ovat uusiutuva luonnonvara

Kolumni: Aasialaiset uskovat yksilön vastuuseen

Kolumni: Trump mokasi mahdollisuutensa napapiirillä turvauduttuaan tyypilliseen pikkumaisuuteensa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.