Nyt on vaikutusvaltaa

Jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu Touko Aalto valittiin runsas viikko sitten vihreiden varapuheenjohtajaksi. Susanna Huovinen (sd.) aloitti juuri peruspalveluministerinä ja jyväskyläläislähtöinen Oras Tynkkynen nousi vihreiden eduskuntaryhmän johtoon.

Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) on kuulunut jo vuosia pääministeri Jyrki Kataisen lähipiiriin. Kansanedustaja Mauri Pekkarinen on keskustan kellokkaita, yksi näkyvimmistä poliitikoista. Hän on ollut myös puheenjohtaja Juha Sipilän läheinen ”neuvonantaja”.

Anne Kalmari on keskustan varapuheenjohtaja. Sinuhe Wallinheimo (kok.) on noussut ensimmäisen kauden kansanedustajaksi jo näkyvään asemaan puolueessaan.

Lisäksi puolikeskisuomalaiseksi vaikuttajaksi on laskettava työministeri Lauri Ihalainen (sd.). Pihtiputaalta lähtöisin oleva pitkän linjan ja raskaan sarjan vaikuttaja muistaa aina Keski-Suomea lämmöllä.

Keski-Suomi on kymmenen kansanedustajan maakunta eli meillä on viiden prosentin vaikutusvalta eduskunnassa. Todellinen mahdollisuus käyttää vaikutusvaltaa on nyt paljon suurempi kuin tämä prosenttimäärä antaa ymmärtää.

Viime vuodet ovat olleet Keski-Suomen kannalta vaikeita. Valtionhallinnon päätökset ovat riepotellet maakuntaa. Erilaiset aluejaot ovat vieneet palveluja ja hallintoa milloin etelään, milloin itään ja milloin länteen.

Alakuloisuuteen ei pidä vaipua. Keski-Suomi on yksi maamme vahvoista maakunnista. Alue on selkeä ja eikä maakunnan sisällä ole repivää eri keskusten välistä kilpailua.

Nyt maakunnan kuntien ja kaupunkien sekä kaikkien päättäjien on syytä puhaltaa yhteen hiileen. Keski-Suomi on myös tulevaisuudessa yksi Suomen kehittyvimmistä maakunnista. Jyväskylä voi olla viiden parhaan kasvukaupungin joukossa.

Meillä on nyt päättäjien joukossa niin vahva edustus, että hyvät hankkeet on toivottavasti mahdollista ajaa läpi myös valtakunnan tasolla. Päättäjiltämme on lupa odottaa itsensä likoon laittamista niin, että ministeritkin uskaltavat ajaa aivan oikeutettuja Keski-Suomen asioita.

Äänestäjien on puolestaan syytä katsoa tarkkaan, että nämä merkkipaikoilla olevat ihmiset tekevät oikeasti työtä koko Suomen ja erityisesti kotimaakuntansa Keski-Suomen puolesta.

Muuramen lentopallo kärsi ikävän haaksirikon. MuurLe päätti viime viikolla, että se luopuu sarjapaikastaan mestaruusliigassa. Seura pelasi ylimmällä tasolla 13 vuotta.

Urheilun sponsoroinnissa ei riitä rahaa kaikille halukkaille. Lajikirjo on nykyisin niin laaja, että ammattimainen seuratoiminta ei ole mahdollista läheskään kaikissa lajeissa. Raha on keskittynyt muutamiin lajeihin ja muissa toiminta on lähempänä tervettä harrastuspohjaista kilpaurheilua. Ammattiurheilu on vain kapea kärki lajikirjossa.

Jalkapallossa JJK:n kausi on alkanut raskaasti. Toivottavasti joukkue vielä toipuu parempaan vireeseen, muuten edessä on ikävä kehityskulku.

Pesäpallossa miehet ja naiset ovat aloittaneet iloisesti. Toivottavasti katsomot ovat täynnä niin Hippoksella kuin Harjullakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.