Nyt saa sanoa – ihan jokainen!

Kuka päättää, mistä sanomalehti kirjoittaa? Aika monen mielestä valta ja vastuu on päätoimittajalla – ja juridisesti näin onkin. Käytännössä suurten sanomalehtien päätoimittajilla ei ole kuitenkaan aikaa paneutua päivittäin koko lehden sisältöön vaan arjen uutisvalintoja tekevät uutispäälliköt, -tuottajat ja monet eri toimittajat.

Lukijallakin on valtaa lehden sisältöön, monella tapaa. Jo sekin on merkittävä valinta, mihin mediaan tarttuu.

Nöyräksi vetävät sellaiset kohtaamiset, joissa lukija kertoo tilanneensa Keskisuomalaista kymmenet vuodet. Vaikka lehden jokainen juttu ei olisi aina miellyttänytkään, olemme pitkässä juoksussa olleet luottamuksen arvoisia.

Sisältöön voi vaikuttaa myös juttuvinkkejä antamalla. Kun sähköpostin käyttö yleistyi, juttuvinkkien määrä ainakin Keskisuomalaisen toimituksessa moninkertaistui. Useimmat vinkit päätyvät jutun aiheiksi.

Osa lukijoista osallistuu sisällön tuottamiseen kirjoittamalla mielipidesivulle tai lähettämällä lehteen valokuvia. Lyhyet-palsta herättää tunteita puolesta ja vastaan mutta on valtavan luettu kaikenikäisten keskisuomalaisten keskuudessa. Toimittajatkin lukevat palstan tarkkaan, sillä viesteistä on ammennettu monta hyvää jutun aihetta.

Huhtikuussa käynnistimme uuden kanavan, jossa lukijat voivat vaikuttaa lehden sisältöön ja samalla ajankohtaisiin arjen asioihin. Perustimme lukijaraadin yhteistyössä Keskisuomalainen-konserniin kuuluvan tutkimuslaitoksen, Tietoykkönen Oy:n, kanssa.

Keskisuomalaisen lukijaraati ottaa kantaa toimituksen asettamiin kysymyksiin. Kysymykset liittyvät Jyväskylän ja muiden Keski-Suomen kuntien kehittämiseen, ajankohtaisiin puheenaiheisiin tai ihan mihin tahansa mielenkiintoiseksi katsottuun teemaan. Vastaukset ovat tärkeänä apuna, kun lehti koostaa esitettyyn kysymykseen liittyvän jutun.

Ensimmäinen lukijaraati-juttu otti kantaa kysymykseen, pitäisikö Jyväskylän ratapiha ja Rantaväylä vetää Lutakon sataman kohdalla tunneliin, jolloin keskustasta olisi suora yhteys Jyväsjärven rantaan (Ksml 26.4.).

Raju ehdotus jakoi mielipiteet selvästi: 63 prosenttia vastaajista vastusti ideaa ja 37 prosenttia kannatti sitä. Suurin osa vastustajista ei teilannut ideaa itseään, vaan vieroksui sen arvatenkin kalliita kustannuksia.

Seuraava lukijaraati-juttu on parhaillaan tekeillä.

Haluaisitko muuttaa maailmaa – edes oman lähiympäristösi osalta? Haluaisitko viestiä päättäjille, miten asiat pitäisi hoitaa meidän tavallisten suomalaisten mielestä? Jos vastaat myöntävästi, miksipä et liittyisi lukijaraatilaisten joukkoon. Mitä enemmän saamme ihmisiä mukaan raatiin, sitä enemmän meillä on mahdollisuuksia vaikuttaa yhdessä.

Me toimittajat sitoudumme uutisoimaan kunkin kyselyn tulokset näyttävästi sekä painetussa Keskisuomalaisessa että verkkolehdessä. Haastamme rohkeasti päättäjät vastaamaan ja etsimme yhdessä kanssanne ratkaisuja epäkohtiin.

Raatiin voi liittyä kuka tahansa osoitteessa www.ksml.fi/lukijaraati. Tervetuloa mukaan tekemään kanssamme entistä vaikuttavampaa Keskisuomalaista!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.