Nyt se sitten lähti

Valkeni keskiviikko, helmikuun 8. päivän aamu vuonna 2012. Tiedossa oli, että heti aamusta kerrottaisiin Puolustusvoimien rakenneuudistuksesta. Spekulaatioissa oli veikkailtu armeijan hylkäävän myös Keuruun, mutta koska näin oli uhattu käyvän aina ennenkin, kun Puolustusvoimat oli joutunut säästöjä kaivamaan, oli olo aika huoleton. Mihinkä ne näin osaavaa ja kelpo tiloissa toimivaa joukko-osastoa!

Viimeisetkin unirähmät lähtivät silmistä, kun tv-uutiset löivät esiin taulukon, jossa kerrottiin lakkautettavien varuskuntien nimet. Eikö joukossa vain ollutkin myös Pioneerirykmentti. Miten tämä on mahdollista! Tuosta lähtien Keuruulla on puhuttu mustasta keskiviikosta, eikä syyttä.

Kolmas kerta toden sanoi, näinhän siinä kävi. Kun synkästä päivästä on nyt kulunut aikaa, eivätkä iltalomalaiset sotilaat ole katukuvasta kadonneet, ei mikään ole tuntunut muuttuneen. Konkreettiseksi armeijan lähtö paikkakunnalta tuli kuitenkin kesäkuun puolivälissä pidetyssä paraatissa, jossa sotilaat hyvästelivät keuruulaiset.

Juhla oli näyttävä ja sen yhteydessä kiiteltiin kovasti rykmenttiä ja rykmenttiläisiä. Kehotettiin muistamaan, ettei ole heidän syytään, että näin kävi. Hulppeista puitteista huolimatta oli tunnelma paraatia seuraavan yleisön joukossa kuitenkin haikea, sillä viimeistään nyt kävi kaikille selväksi, että näin se Pioneerirykmentti todella lähti; sotilaat ja lähes 300 työpaikkaa marssivat Keuruulta poispäin.

Vuoden loppuun rykmentti vielä jatkaa, mutta Keski-Suomen pioneeripataljoonaa ei enää ole, ja Pioneeri- ja suojelukoulu alkaa siirtyä Lappeenrantaan ja Haminaan elokuun alusta. Viimeiset noin 70 varusmiestä kotiutuvat joulukuussa, ja viimeinen lähtijä sammuttaa valot 31. joulukuuta, kuka hän sitten onkaan.

Kun lakkautusuutisen aiheuttamasta alkutyrmistyksestä oli toivuttu, alettiin Keuruulla jo samana päivänä miettiä, kuinka tästä eteenpäin. Miettimistä olikin, sillä kaupungin katsottiin menettävän varuskunnan lähdön myötä kymmenkunta prosenttia, oli mittari mikä tahansa.

Omien nettisivujensa mukaan rykmentti on onnistunut puolustusvoimauudistuksen toimeenpanossa, sillä henkilöstövaikutukset kokonaisuudessaan jäävät pieniksi. Kesäkuun alussa ilman selviytymispolkua oli kaksi työntekijää. Heidät on irtisanottu niin, että työt päättyvät vuoden lopussa. Näin ruusuinen ei tilanne kuitenkaan ole, sillä oheistoiminnot mukaan lukien Pioneerirykmentti jättää työtä vaille noin 60 ihmistä, joista runsas puolet on määräaikaisissa virkasuhteissa. Kaikki eivät kuitenkaan asu Keuruulla.

Vetoa en ollut lyönyt, mutta olin vakuuttunut, ettei armeijalta tyhjilleen jääville tiloille löydy yhtä ostajaa, vaan että Senaatti-kiinteistöt joutuu pilkkomaan myytävänsä. Vaan kuinkas kävikään? Vapun tienoissa kiiri tieto, että jyväskyläläinen Sarakallio Kiinteistöt Oy ostaa varuskunnan maineen ja rakennuksineen.

Kun rykmentin perään on enää turha itkeä, täytyy vain toivoa, että uusi omistaja löytää tiloihin sellaisia käyttäjiä, että me keuruulaiset saamme edes osan menettämistämme verotuloista takaisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.