Nyt sitä futiskulttuuria saa

Pieni ajattelematon heitto haastattelun yhteydessä. Todennäköisesti täysin hyväntahtoiseksi tarkoitettu, mutta samalla monelta maton alta vetävä kommentti:

– Tällä tavalla pyritään saamaan kaivattua futiskulttuuria Suomeen.

Kyseisen kommentin Helsingin Sanomille antoi Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja kysyttäessä Manchester Cityn ja Arsenalin elokuisesta kohtaamisesta Helsingin Olympiastadionilla.

Itse tapahtumaa vastaan minulla ei ole mitään. On hienoa, että kaksi huippujoukkuetta esittäytyy suomalaiselle palloilukansalle. En myöskään ymmärrä tapahtuman kuittaamista ja vähättelyä ”pelkkänä” harjoitusotteluna. Harjoitusotteluhan kyseessä on, mutta vain viikko ennen Valioliigan avauskierrosta kumpikaan joukkueista on tuskin enää missään kesäterässä. Ei nyt ehkä mainostettu supermatsi, mutta erinomainen tapahtuma varmasti.

Sen sijaan paljon vaikeampi on ymmärtää Alajan kommenttia. Liiton nokkamiehen luulisi käyttävän kaikki paukut edessä olevan MM-karsintapelin hehkuttamiseen Hjallis Harkimon kaupallisen projektin suitsuttamisen sijaan.

Tänään pelattavaan Valko-Venäjä-otteluun on tulossa yli 20 000 katsojaa. Joukkueena vierailija on mainettaan parempi nippu, mutta silti kaukana yleisömagneetista. Nuo parikymmentä tuhatta katsojaa tulevat siis katsomaan ensisijaisesti oman maansa otteita.

Kun Olympiastadionin pohjoiskaarteesta jälleen tänään raikaavat totutun kovaan ääneen tutut kannatuslaulut, ehkä Pertti Alajakin pohtii uudelleen sanomisiaan.

Eikä jalkapallo- tai ylipäätään urheilukulttuurin aina tarvitse olla suurta. Oman seuran peleissä käyminen ja oman ajan käyttö lajin parissa saattavat kuulostaa pieniltä teoilta, mutta niiden varaan koko lajikulttuuri rakentuu, talkootyöläisistä nyt puhumattakaan. Suomalaisilla on usein tarve vähätellä omia tekemisiään. Vähitellen olisi ehkä aika päästää irti ajatusmallista, jossa ulkomaalaisen ja paremman välille vedetään automaattisesti yhtäläisyysmerkki. Terveemmästä suhtautumista omaan tekemiseen on tosin vaikea haaveilla, jos lajiliiton ylin nokkamieskään ei usko omiinsa.

Alaja puhui keväällä Veikkausliigan kauden aloitusinfossa kyllästymiseen asti ”respectin” antamisesta. Sen ”respectin” (on muuten typerä hokema) antamisen voisi aloittaa vaikka niistä, jotka Cityn ja Arsenalin pelipäivänä valitsevat Harjulla pelattavan JJK:n ja Jaron kohtaamisen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.