Nyt tuli raja vastaan

Asikkalalainen kansanedustaja James Hirvisaari (ps.) sai perussuomalaiset lopullisesti kyllästymään. Puolue aikoo nyt erottaa Hirvisaaren.

Puheenjohtaja Timo Soini on tiukkana. Hän pitää Hirvisaaren toimintaa rasistisena ja sanoo olevansa aina rasismia vastaan. Viimeinen pisara oli Hirvisaaren kuva ystävänsä Seppo Lehdon natsitervehdyksestä.

Hirvisaari erotettiin jo viime vuonna viideksi kuukaudeksi eduskuntaryhmästä, kun hän kieltäytyi erottamasta avustajaansa Helena Erosta. Eronen oli kirjoittanut, että voisiko ulkomaalaiset velvoittaa käyttämään hihamerkkiä.

Hirvisaari on tuomittu sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kun korkein oikeus ei ottanut tapausta käsiteltäväkseen, Hirvisaari syytti oikeuslaitosta korruptoituneeksi.

Hirvisaaresta tulee rajanveto perussuomalaisissa. Soini antaa näin varoituksen muillekin puolueen röheltäjille tai rasismihenkisille jäsenille. Ei ole mikään yllätys, jos erottamisia tulee lisää.

Soini siistii joukkojaan. Viime kesän puoluekokouksessa puolue otti selvän suunnan kohti hallitusta. Sitä ennen puoluejohto aikoo karistaa roskat kärryiltä.

SDP:n näkymät ovat vaikeat. Vasemmiston kannatus on laskenut historiallisen alas. Pitkän linjan politiikantoimittaja, viitasaarelaislähtöinen Unto Hämäläinen kirjoitti osuvasti Helsingin Sanomissa (29.9.), että vielä 1970-, 1980- ja jopa 1990-alkuvuosiin saakka jännitettiin, onko eduskunta ei-sosialistinen vai sosialistinen. Kaksi kertaa näin kävikin, vuosina 1958 ja 1966 eduskunnassa ei ollut porvarien eli silloisen politiikan kielen mukaan ei-sosialistien enemmistöä.

Nykyisin SDP:n ja vasemmistoliiton osuus on enää runsas neljännes (56 paikkaa) eduskunnassa. Mielipidetiedusteluissa SDP:n ja vasemmistoliiton yhteenlaskettu kannatus on ollut jopa hieman alle keskustan kannatuksen.

Tilanne on erikoinen. Maltillisissa porvareissa on jo huolta tulevaisuudesta, sillä vasemmistosta ei ole vastapainoa porvaripuolueiden oikeille reunoille.

Olin Jyväskylän työväenyhdistyksen (JTY) 125-vuotisjuhlassa viime lauantaina Aalto-salissa. Nuorta väkeä oli tilaisuudessa harmillisen niukasti eikä sali pullistellut väestä. JTY on ollut SDP:n vahvimpia paikallisosastoja. Laimeus leimaa nyt SDP:n toimintaa.

SDP kärsii teollisuustyöväestön vähentymisestä. Toimihenkilöistä kilpailevat kaikki puolueet vihreistä keskustaan ja kokoomukseen. Kun sosiaalidemokraattien vanha ydinpohja harvenee, puolue etsii uutta kannattajapohjaa. Keskusta muuttui maanviljelijöiden puolueesta maakuntien puolueeksi ja samaa ihmettä SDP nyt etsii.

JYPin pääomistaja Jukka Seppänen tuomitsi Ramzi Abidin päähän kohdistuneen taklauksen esimerkillisesti. ”Tuollaiset teot eivät ole JYPin arvojen mukaisia”. Sittemmin myös Abid pyysi julkisesti anteeksi tekoaan.

Seppästä ja JYPiä on syytä kunnioittaa. Seura toimi urheilullisesti ja reilusti. Toivottavasti muutkin liigaseurat ovat tulevaisuudessa suoraselkäisiä eivätkä pelaa väkivallalla kaksinaamaisesti.

JYPin toiminta on hyvä esimerkki jääkiekolle ja muillekin lajeille. Reilua peliä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.