OP Keski-Suomi 529012-221514

Taiteilija palkittiin hiljattain käsitetaideteoksestaan Neliö 50 000 euron palkinnolla. Palkintoperusteissaan Raati kiitti Neliön viittaavan jonnekin syvemmälle, elämään ja universumiin¹, vaikka pinnalta katsoen teos on aaneloselle lyijykynällä piirretty neliö.

Tiedotteessaan raati käytti Sartren Jean-Paulilta tähän päivään plokattua ajatusta, jonka mukaan Neliön katseleminen on eksistentiaalinen kokemus, naapurin Penan Teboililla vetämä MIG-hitsaussauma, joka liittää teoksen ja teoksen katsojan sisimmän toisiinsa yksilöllisesti, tiiviisti ja roiskeitta.

Raati kiitti Neliön näkemisen kaikkien hyvien taide-elämysten tapaan muuttavan koko loppupäivän tunnelman.

- K-Marketin kassajonossa aika kuluu mukavasti, kun pää askartelee nähdyn teoksen parissa. Tosin helposti tulee mieleen hakea 32 amppeerisia ylikoon sulakkeita, jotka kestävät valovirtaa, vaikka Pena niistä erikseen varoitti.

Palkitun taiteilijan mielestä käsitetaiteessa taideteoksen syntyprosessi on tärkeämpi kuin itse teos. Seinään kiinnitetty tasohöylä on taidetta, jos galleriatila on raivattu ympäriltä riittävän ilmavaksi.

Hyvään tilaan toteutettu ammattitaitoinen ripustus kuohkeuttaa taiteen kansainvälisen tason elämykseksi. Vaikka pallolasissa on Penan teinipojan perunakiljua, katsoja luulee juovansa vuosikertakonjakkia.

- Verovaroin tuetussa galleriassa avautuu mahdollisuus raikkaan eurooppalaiseen taidekeskusteluun. Pitserianäyttelyssä puhe lipeää helposti maakunnalliseksi nuhjaamiseksi.

Palkintojuhlassa Taiteilija piti alustuksen Neliön syntyprosessista. Päähän syttyi salama hänen laskettuaan litran maitopurkin (0,89 e, Arla Ingmanin ruotsalaista) kuivuneen mustepatruunan valkeaksi jättämälle aaneloselle.

- Luova ajatus virtasi päähän vessanikkunan ja Serranon perheen läpivedossa, kahden maailman rajalla, Taiteilija kertoi.

- Sitten tartuin lyijykynään ja piirsin.

Aivan aluksi Taiteilija piti itsekin Neliötä aaneloselle piirrettynä harmaana neliönä, mutta entinen kuvaamataidonopettaja Railileena, Taiteenrakastaja, näki viivassa jännitetyn jousen.

Railileenan mielestä Taiteilijan väkevä viiva erottui jo peruskouluaikojen lyijykynätyössä, jossa rehtori lempi Jessican (ruotsinopettajan lutuinen cockerspanieli) kanssa. "Tiesin jo silloin", hän kertoi juhlassa.

Palkintoperusteluissaan Raati kiitteli Neliön harmaata pintaa "visionäärin ratkaisuksi, joka vapauttaa meidät värin pakkopaidasta". Taiteilija itse tähdensi harmaan värimaailman olevan kuin elämä itse, tosin sillä erotuksella, että elämä on värikkäämpi. Se on kuin akneiholle tatuoitu Volkswagenin logo (Penan huoltama merkki). Rosoinen ja asiallinen yhtäaikaa.

Kun Penan mielestä taiteella rahastaminen saattaa käydä Taiteilijalta jatkossa helpommin, niin Taiteilija korosti, ettei taidetta tehdä palkintojen vuoksi, vaan taiteen itsensä vuoksi. Siinä on vissi ero.

Tosin Taiteilija tunnusti jälkeenpäin olevansa elinkeinonharjoittaja siinä missä Pena huoltoasemayrittäjä ja aikoi läänittää 50 000 euroa asuntolainan kuoletukseen.

Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja. ¹Raati korosti, ettei kuvataiteen syvempiä merkityksiä kannata selittää, koska ne eivät avaudu sanoin, eivätkä Teboilin arkiajattelijat kuitenkaan arvostaisi käsitetaidetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.