Ohjaamo osuu ytimeen

Tänään käynnistyy ensimmäinen valtakunnallinen Ohjaamo-viikko. Ohjaamoja on putkahdellut viime kuukausina eri puolille Suomea – Jyväskylän Veturitalleille ensimmäisten joukossa.

Ohjaamo on parhaita tekoja, joita nuorisotyöttömyyden taltuttamiseksi on tähän mennessä tehty. Se on matalan kynnyksen palvelu työtä tai koulutusta etsiville nuorille.

Nuoren ei tarvitse ravata virastosta toiseen vaan yhdeltä luukulta löytyvät esimerkiksi opinto-ohjaus, te-palvelut, nuoriso-, terveys- ja sosiaalialan ammattilaiset.

Kaikki maamme Ohjaamot ovat osa Keski-Suomen ely-keskuksen hallinnoimaa Kohtaamo-hanketta, joka saa rahoitusta Euroopan yhteisön sosiaalirahastosta (ESR).

Jo muutamien toimintakuukausiensa aikana Ohjaamot ovat osoittaneet tarpeellisuutensa ja tehokkuutensa. Silti ne eivät riitä ratkaisemaan yhä kasvavaa nuorisotyöttömyyttä.

Keski-Suomi on maan pahimpia työttömyysalueita, mikä näkyy myös nuorten arjessa. Työttöminä työnhakijoina oli vuoden lopussa noin kolmetuhatta alle 25-vuotiasta.

Lisäksi tilastojen ulkopuolella on koko maassa kymmeniä tuhansia nuoria, jotka eivät ole missään kirjoilla mutta vailla perusasteen jälkeistä koulutusta, harjoittelua tai työtä. Asiantuntijat puhuvat NEET-nuorista, mikä on lyhenne englannin kielen sanoista Not in Employment, Education or Training.

Oppisopimus olisi monelle nuorelle mieluinen reitti työelämään mutta työnantajat kokevat sen yleisesti liian kalliiksi ja riskejä sisältäväksi. Yrittäjät ovat jo vuosia ehdottaneet tilalle keveämpää koulutussopimusta. Ammatilliseen koulutukseen uusi koulutussopimusmalli onkin jo valmisteilla.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on esittänyt, että nuorille ja maahanmuuttajille räätälöitäisiin oma työehtosopimus. Tällainen ”kisälli-tes” antaisi mahdollisuuden maksaa nuorelle aluksi normaalia työehtosopimusta pienempää palkkaa, joka kuitenkin nousisi ammattitaidon kasvaessa.

Tiedän, että monet nuoret tarttuisivat tähän mahdollisuuteen todella motivoituneina. Toistaiseksi ammattiliitot ovat kuitenkin olleet varsin nihkeitä tämäntyyppisiin ”palkka-alennuksiin”.

Kevyempää oppisopimusmallia kannattaa myös Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttinen. Hän ehdottaa, että työpaikoilla oppimista lisättäisiin ja apuna järjestelyissä käytettäisiin vuokratyönantajia – ne kun jo nyt ovat työelämän sisääntuloreitti nuorille, ammatinvaihtajille ja maahanmuuttajille (KSML 21.1.).

Erilaisia selvityksiä ja ehdotuksia nuorisotyöttömyyden poistamiseksi on tehty ja on tekeillä.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) nimitti äskettäin viitasaarelaisen valtiotieteiden lisensiaatti Maria Kaisa Aulan selvittämään keinoja työttömyyden vähentämiseksi. Aulalta odotetaan jo maaliskuun loppuun mennessä ehdotusta siitä, millaisia kokeiluja tulisi käynnistää. Nuoret ovat yksi erityishuomion selvityksessä saava ryhmä.

Selvitykset ovat tarpeen mutta toivottavasti Aulan työ johtaa pikaisesti myös ketteriin kokeiluihin. Nuorten tulevaisuus on liian arvokas pääoma tuhlattavaksi jahkailuun tai etujärjestöjen kiistelyyn.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.