Oi suuri ja mahtava

Tietokilpailukysymys: asun keskellä Jyväskylää mutta kaupungin rajojen ulkopuolella. Missä mainen majani sijaitsee?

No, tietenkin Muuramessa.

Näin on ollut jo yli seitsemän tyytyväisen vuoden ajan. Pitkäaikaisen entisen kotikaupunkini vaikutus tuntuu silti sen verran hyvin verissä, että esittelen itseni kysyttäessä usein edelleen vahingossa jyväskyläläiseksi.

Eikä tuo tietysti ole ihme muutenkaan, sillä mieleni täyttää päivittäin lämpö ja kiitollisuus tuota Keski-Suomen sykkivää sydäntä kohtaan.

AINA, kun ajan moottoritietä kotia kohti, saan hetken ihailla Keljonlahteen kohonnutta mahtavaa monumenttia. Tuskin maltan odottaa sitä hetkeä, kun tuo eteläisen Jyvässeudun uusi maamerkki pääsee tupsauttamaan ensimmäiset merkkisavut käynnistymisensä kunniaksi.

Keljonlahden voimala on tuonut aikaisemmin niin tylsään ja naturelliin järvimaisemaan urbaania sykettä. Betonia, terästä ja 140 metriä korkea piippu. Pitäähän kaupungin kaupungilta näyttää!

Uusi uljas voimalaitos edustaa myös demokratiaa ja kaupunkilaisten tasavertaista kohtelua mitä parhaimmalla tavalla. Onhan se ollut väärin, kun vain Rauhalahden voimalaitoksen lähistön asukkaat ovat saaneet nauttia oman sähkötehtaan uljaasta profiilista.

Vielä kun kaupunki rakentaisi voimalan Palokkajärven tai Tuomiojärven rantaan. Mieluummin molempien. Näin kaikki vesialueiden lähellä asuvat kaupunkilaiset pääsisivät korkeiden savupiippujen ja energiaa jauhavien koneiden turvalliseen syleilyyn.

VALITSIMME siis asuinpaikkamme Muuramen ja kaupungin rajan tuntumasta viisaasti, vaikka emme sitä silloin vielä tienneetkään. Jyväskylän puolelle ei tarvitse matkata kuin kilometrin verran, kun Keljon energiamyllyn piipun yläreuna jo pilkistelee metsän takaa.

Sen verran komeasti erektoituneesta voimafalloksesta on kyse, että jos kiipeäisin kotitalomme katolle, saattaisin nähdä sen jo sieltäkin.

KAUPUNKISUUNNITTELUSTA puheen ollen. Paheksun syvästi ympäristöministeriön puuhastelua lähimaastoomme suunnitellun Eteläportin ostostaivaan ympärillä.

On itsestäänselvää, että näille leveysasteille tarvitaan lisää ostoskeskuksia, sillä onhan Eteläportin paikalta kokonaiset kaksi kilometriä matkaa Keljon marketeille. Eikä sieltä löydy kuin muutama rupinen kauppapahanen, näitä iänikuisia prismoja, citymarketteja, taloustaloja ja lidllejä.

Oi Suuri ja Mahtava Jyväskylä, minä tervehdin sinua!

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen verkkotuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.