Oikeat sanat oikeaan paikkaan

On olemassa ihmisryhmä, joka tuppaa siteeraamaan elokuvia tilanteessa kuin tilanteessa. Parhaimmilla osuva letkautus tosiaan löytyy joka elämäntilanteisiin, mutta paljon on myös niitä, joiden mielestä ”Hasta la vista, baby” ei ala koskaan maistua puulta, vaikka sitä toistaisi aina eronhetkellä. Heidän läheisiään moinen Schwarzeneggailu tosin tuskin enää naurattaa – jos on koskaan naurattanutkaan.

Itse myönnän kuuluvani jälkimmäiseen sakkiin, sillä toistelen vain kahta leffasitaattia. Ensimmäinen on Tuntemattoman sotilaan klassikko eli Hietasen tokaisu ”En mää täsä syylissi kaipa yhtikäs. Konekivääri ja Lahtist mää kaipasi” ja toinen Mickey Rourken tähdittämästä Villistä orkideasta (Wild Orchid, 1989) poimimani ”God damn leash”, eli pahuksen talutushihna, joka nähdäkseni sopii ihan mihin tilanteeseen tahansa.

Joskus leffasutkaus ei kuitenkaan sovi tilanteeseen ollenkaan. Luettelenkin nyt pienen nipun sitaatteja, jotka eivät ole omiaan kasvattamaan luottamusta. Näitä ei tulisi käyttää esimerkiksi ekoilla treffeillä.

”....remember, the next scream you hear may be your own!” eli muista, että seuraava kuulemasi kiljaisu voi olla omasi.

(Linnut, 1963)

”I see dead people” eli näen kuolleita ihmisiä.

(Kuudes aisti, 1999)

”You’re talkin’ to me?” eli puhut sä mulle.

(Taxi driver, 1976)

”Humans are such easy prey” eli ihmiset ovat niin helppoja saaliita.

(From Beyond, 1986)

War is hell ... but peace is f*#!%!! boring eli sota on yhtä helvettiä, mutta rauha on v*#!% tylsää.

(Buffalo Soldiers, 2001)

The bitch is back eli lunttu on tullut takaisin.

(Alien III, 1992)

Naisten kannattaa välttää seuraavaa leffasitaattia, sillä se nostaa karvat pystyy muiltakin kuin sitoutumiskammoisilta poikaystäväkandidaateilta. Näin ainakin ensimmäisillä treffeillä.

”Here comes the Bride” eli täältä tulee morsian.

(Kill bill vol. 1, 2003)

Ja lopuksi vielä klassikko:

”Frankly my dear, I don’t give a damn!!!!” eli Tuulenviemää-elokuvan (1939) ikivihreä letkautus ”Ystävä rakas, minua ei voisi vähempää kiinnostaa!!!”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.