Oikeusvaltion on puututtava väkivaltaan

Jyväskylässä lauantaina tapahtuneen uusnatsien mellakan ja kolmen ihmisen pahoinpitelyn jälkeen sosiaalisessa mediassa on lähtenyt leviämään useita kirjoituksia, joissa sanotaan, että uusnatsien väkivaltaan pitää vastata väkivallalla. On sanottu, että iskuja on tehty nimenomaan Jyväskylässä, koska täältä puuttuu aggressiivinen vastavoima. Tällainen ajattelu ei kuitenkaan kuulu oikeusvaltioon, eikä Pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon.

Iskun takana ollut kansallissosialistinen Suomen Vastarintaliike yrittää perustella toimiaan Kansallinen vastarinta -nimisellä Facebook-sivullaan sillä, että iskun kohteena ollut henkilö oli heidän mukaansa antifasisti, joka ”uhitteli” ja ”käyttäytyi aggressiivisesti”. Perustelu on tietenkin naurettava. Jokaiselle järkevälle ihmiselle pitäisi olla selvää, ettei ihmisiä mennä pieksemään missään olosuhteissa, uhitteli joku tai ei.

Samoin ei myöskään uusnatsien toimintaan tule puuttua väkivallalla. Muitakin keinoja on olemassa.

Äärioikeistolaisen väkivallan kasvu on huolestuttava ilmiö. Ei myöskään pidä sortua siihen puolueettomuuden harhaan, että tasapuolisuuden nimissä tuomitaan kaikkia osapuolia yhtä paljon. Äärioikeiston väkivalta on viime vuosina kohdistunut Suomessa poliittisia vapauksiaan rauhanomaisesti harjoittaneisiin, kuten Pride-kulkueeseen, kirjanjulkaisutilaisuuteen ja kokoomuksen puolueaktiiviin. Yhtä lailla huolestuttavaa on muutenkin marginaalisessa asemassa olevien vähemmistöjen kokema väkivallan uhka.

Äärivasemmistolainen väkivalta on sen sijaan keskittynyt pääasiassa omaisuuteen, sekä uusnatsien kanssa rähinöimiseen. Sekään ei oikeusvaltioon kuulu, mutta ihan yhtä huolestuttavaa se ei ole.

Tavallaan ymmärrän niitä, jotka kokevat velvollisuudekseen taistella uusnatsien kanssa suojellakseen esimerkiksi maahanmuuttajia ja seksuaalivähemmistöjä uusnatsien väkivallalta. Sellainen toiminta kuitenkin vain lisää vettä uusnatsien sotaisaan myllyyn: ”Katsokaa nyt, taas ne väkivaltaiset antifasistit kävivät kimppuumme”.

Jos jotain hyvää näistä tapahtumista pitää hakea, niin ehkä ne olivat monelle herätys. Uusnatsit eivät ole pelkkiä hassuja wannabe-Hitlereitä, vaan aidosti vaarallinen äärijärjestö, joka pyrkii horjuttamaan laillista suomalaista yhteiskuntajärjestystä. Siihen ei kuitenkaan tule provosoitua. Sen sijaan valtiovallan tulisi hanakammin puuttua uusnatsien toimintaan ja aktiivisesti estää väkivaltaan pyrkivän toiminnan harjoittaminen, kuten järjestön taisteluharjoitukset.

Myös kansalaisyhteiskunnalla on tehtävänsä. Asuessani talvella Saksassa ihmiset reagoivat esimerkillisen tehokkaasti äärioikeistolaisen Pegidan marssiin Kölnissä. Katolinen kirkko sammutti protestiksi Kölnin tuomiokirkon valot marssin ajaksi, ja tuhannet vastamielenosoittajat ympäröivät muutaman kymmenen hengen Pegida-marssin, joka kuivuikin kasaan minuuteissa. Pegida ajettiin ulos Kölnistä ja kaikki tapahtui täysin väkivallattomasti.

Berliinissä uusnatsit ja antifasistit taas ottavat jatkuvasti väkivaltaisesti yhteen, mille ei loppua näy. Toivon todella, ettei Suomessa mennä siihen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.