Ole uskollinen itsellesi

Kreikka, tuo suomalaisten kesäparatiisi, on kiusannut sijoittajia vuosien ajan. Kolme vuotta sitten Kreikan putoamisen pelättiin vetävän jyrkänteeltä mukanaan myös Espanjan ja Italian. Ne olisivat olleet liian suuret ruumiit ja hajottaneet euron. Niiden taloutta ja iskunkestoa on sittemmin vahvistettu, jotta kaatumatauti ei Kreikasta leviäisi.

Sijoittajan maailma on heiluvainen. Kriisejä tulee aina. Olemme teknologiakuplasta toipumisen jälkeen rypeneet finanssikriisissä ja poukkoilleet eurokriisin eri vaiheissa. Jokainen osakemarkkinoiden monttu on tuntunut pahalta ja aiheuttanut syyllisyyttä. Miksi en myynyt osakkeita silloin, kun ne olivat korkealla? Ja montusta ylösnousemuksen jälkeen nousee kysymys toiseen suuntaan: Miksi en ostanut lisää, vaikka velkarahalla?

Vastaus on yksinkertainen. Monttujen syvyyden ja huippujen korkeuden näemme vasta jälkikäteen. Kauppojen oikea ajoittaminen on mahdotonta. Puhun kokemuksesta. Tuurilla voi osua.

Olen seurannut sivusta monta kertaa, kuinka markkinahermoilun vuoksi hätääntynyt asiakas myy osakkeensa ja toteaa ylpeänä, kuinka osakkeet laskevat vielä myyntiensä jälkeen. Hänet valtaa onnistumisen riemu.

Kun osakkeet aikanaan kääntyvät nousuun, hän pitää rahansa tilillä, sillä edellisten kauppojen onnistunut ajoitus pätevöittää hänet markkinatuntijaksi. Usein käy niin, että hän palaa osakemarkkinoille vähin äänin ja maksaa lopulta osakkeista enemmän kuin oli myydessä saanut.

Tänä keväänä pankkien konttoreihin tulvi kysymyksiä osakemarkkinoiden kestävyydestä. Asiakkaiden huoli on ollut aiheellinen, sillä olivathan osakemarkkinat esimerkiksi Suomessa nousseet rivakasti. Sijoittamisen maailmassa asiantuntijatkaan eivät asiaansa tarpeeksi hyvin tunne. Kukaan ei voi sanoa varmasti, mitä huomenna tapahtuu. Joidenkin näkemykset ovat painavasti lausuttuja ja perusteluineen uskottavia, mutta silti ne ovat vain arvauksia.

Pitkäjänteinen sijoittaja, joka tarvitsee osakemarkkinoille sijoitettuja varojaan vuosien päästä, ei uutisvirrassa räpiköi. Hän luottaa omaan sijoitussuunnitelmaansa eli toisin sanoen itseensä. Jos markkinoiden heilunta haittaa normaalia ihanaa elämää, pitää riskitasoa säätää. Sitä ei pidä tehdä uutisten perässä, vaan oma tilanne huomioiden.

Harva meistä valittaa, jos saa tahtomansa tavaran odotettua halvemmalla. Näin osakesijoittajat joskus tekevät. He manaavat markkinoiden alamäkeä, vaikka ovat ostolaidalla.

Kuukausisäästäminen on mahtava idea. Toteutin sitä itse eräässä eläkeyhteisössä viime vuosikymmenen alussa. Ostimme laajasti hyväksytetyn suunnitelmamme mukaisesti osakkeita muutamalla kymmenellä miljoonalla eurolla kuukausittain markkinoiden sulaessa vuosina 2001–2003. Ei se aina naurattanut, kun viikon päästä olisi saanut halvemmalla. Salkkumme oli rajusti miinuksella markkinoiden kolistellessa pohjiaan maaliskuussa 2003, mutta eipä aikaakaan, alkoi plussa suurentua. Kannatti luottaa itseensä ja pysyä suunnitelmassa.

Kirjoittaja toimii OP:ssa asiantuntijapäällikkönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.