Olipa hauska työpäivä!

Käsi sydämelle, isä tai äiti, milloin olet viimeksi saapunut töistä kotiin hyväntuulisena ja hihkunut innosta: Olipa hauska työpäivä!

Kuva, jonka jälkikasvullemme työelämästä välitämme, on usein aivan päinvastainen. Työt väsyttävät, ahdistavat, kyllästyttävät. Laskemme aamuja seuraavaan lomaan ja unelmoimme jo keski-iän kynnyksellä eläkevuosien vapaudesta.

Sitten ihmettelemme, miksi nykynuoria ei kiehdo heittäytyminen työelämän oravanpyörään vaan he mieluummin heittävät rinkan selkään ja häipyvät kaukomaille etsimään elämään sisältöä.

Peruskoulun kuudesluokkalaisille suunnattu Yrityskylä tarjoaa toisenlaisen näkökulman työelämään. Se antaa lapsille mahdollisuuden heittäytyä päiväksi aikuisten maailmaan oppimaan elinkeinoelämän ja yhteiskunnan pelisääntöjä itse tekemällä.

Yrityskylä-toiminta sai alkunsa vuonna 2009. Sitä koordinoi Taloudellinen Tiedotustoimisto (TAT). Rahoittajina on laaja verkosto: opetus- ja kulttuuriministeriö, kunnat, säätiöt ja yritykset.

Pääsiäisen alla Yrityskylä rantautui Jyväskylään, Mankolan koululle. Liikuntasali muuttui leikkikaupungiksi, jossa pahvisten kulissien sisään on rakennettu yritysten toimitiloja kaupoista ja konepajoista toimistoihin. Pankissa käydään lainaneuvotteluja ja kaupungintalolla kokouksia.

Yrityskylä-päivän jälkeen verot, netto- ja bruttopalkat tai äänestäminen ovat koululaisille selvempiä asioita kuin monelle aikuiselle konsanaan.

Yrityskylän virallisissa avajaisissa pääsin jututtamaan oppilaita ja opettajia, jotka olivat Yrityskylä-päivän kokeneet. Kaikki olivat innoissaan.

Koululaisista työnteko oli niin kiehtovaa, että se voitti vapaahetket. Opettajia ihastutti muun muassa se, että Yrityskylässä jokainen tempautui toimimaan – maleksijoita ei näkynyt.

Olipa hauska työpäivä! Tämä oli oppilaiden yleisin kommentti.

Toki lasten suusta oli kuulunut monenlaisia totuuksia. Eräs toimitusjohtajan rooliin valittu oli aloittanut työpäivänsä kysymällä: ”Onko meillä tänään yhtään yyteetä?”

Koulussa yt-neuvotteluja ei oltu käsitelty, joten todennäköisesti termi oli tuttu omasta kodista – tai sitten mediasta.

Yrityskylän ”Keskisuomalaisessa” päivänsä ahkeroineet Lohikosken kuudesluokkalaiset kokivat toimittajan työssä vaikeimmaksi ideoinnin ja aikatauluissa pysymisen. Eipä ole kaukana toimituksen arjesta.

Keski-Suomen kuudesluokkalaisista suurin osa, yli kaksituhatta lasta, pääsee toukokuun loppuun mennessä päiväksi Yrityskylään. Toivottavasti ensi vuonna on uudella ikäluokalla sama mahdollisuus.

Yrityskylän pitäisi olla osa hallituksen nuorisotakuuta. Se antaa murrosiän kynnyksellä olevalle lapselle taatusti mieleenpainuvan kokemuksen siitä, että jokaista tarvitaan tässä yhteiskunnassa.

Yrityksille tällainen koululaisyhteistyö on hyvä tapa toteuttaa yhteiskuntavastuuta. Jyväskylässä merkittäviä yhteistyökumppaneita ovat myös yliopisto ja ammattiopisto; opiskelijat ovat koululaisia ohjaamassa.

Yrityskylässä olisi aineksia jopa koulutusvientiin. Konsepti palkittiin Euroopan parhaana kumppanuushankkeena maailmanlaajuisessa IPN-konferenssissa Etelä-Afrikassa syksyllä 2012.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.