Olisi kannattanut kokeilla totuutta

Dragsvik pysyy, mutta puolustusministeri Stefan Wallinin (r.) asema horjuu. Puolustusvoimien säästöjen ja varuskuntien alasajojen tiedottamisesta on jo toista kuukautta, mutta mylläkkä asian ympärillä ei ota laantuakseen. Siitä ministeri Wallin voi syyttää vain itseään. Hän on tehnyt lähes kaikki mahdolliset virheet, mitä asian tiedottamisen tiimoilta voi tehdä.

9. helmikuuta Wallin totesi eduskunnan kyselytunnilla, että hän ei pidä sopivana kielipoliittisten kysymysten kytkentää varuskuntapäätökseen. Pari viikkoa tuosta Puolustusvoimain komentaja Ari Puheloinen ja pääesikunnan päällikkö Juha Rannikko antoivat oikeuskanslerille selvityksen. Siinä todettiin Wallinin ohjanneen päätöksentekoa siten, että Uudenmaan Prikaati jätettiin pois niiden yksiköiden listalta, joiden asemaan oli luvassa muutoksia.

Tämän jälkeen Wallinin peli oli menetetty.

Maanantaina Ylen A-studiossa ministeri lipsautti kielilain turvaavan vähintään yhden ruotsinkielisen varuskunnan olemassaolon, vaikka todellisuudessa laissa puhutaan vain joukko-osastosta. Sen sijaan, että Wallinilla olisi ollut kanttia myöntää koko Dragsvik-tapauksen tiedottamisen menneen enemmän tai vähemmän pieleen, hän piiloutui salaisen valmistelun taakse.

Kukaan ei olisi ihmetellyt, jos Wallin olisi uudistuksen yhteydessä heti helmikuussa ilmoittanut Dragsvikin säilyttämisen taustalla olevan halu taata ruotsinkielisten varusmieskoulutus, joka on säädetty kielilaissakin. Nurinaa kotiinpäin vetämisestä olisi luonnollisesti syntynyt, mutta ruotsinkielisen ministerin ja puolueensa puheenjohtajan agenda olisi lopulta nähty yhtä ymmärrettävänä kuin muidenkin ministereiden halu ajaa oman kotiseutunsa parasta.

Mutta Wallin valitsi toisin.

Ensin hän yritti vedota Dragsvikin säilyttämisen pohjautuneen puhtaasti maanpuolustuksellisiin asioihin. Kun se ei enää toiminut, pakasta nousi kielikortti, jonka pelaamisen Wallin oli itse aiemmin helmikuussa kieltänyt.

Edestakaisella sahaamisellaan Wallin on vienyt huomiota ja aikaa tärkeämmiltä asioilta. Suuremmassa mittakaavassa puolustusvoimien uudistus on tärkeä asia, Dragsvikin kohtalo ei.

Samalla puolustusministeri on saattanut pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) kiusalliseen paikkaan. Katainen kun puolusti Wallinia välikysymyskeskustelussa toteamalla hallituksen haluavan pitää kristallinkirkkaana sen asian, että uudistusta on tehty vain maanpuolustuksellisin perustein. Näin ei selvästikään ollut.

Wallin on ajanut löysillä puheillaan itsensä umpikujaan. Ehkä olisi kannattanut kokeilla totuutta heti alussa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.