Olkaa armollisia itselle ja toisille

Sanaan WinCapita pitää ruveta suhtautumaan samalla painolla kuin sanaan ylinopeus, ja koko sijoitusklubi on alennettava oikeisiin mittasuhteisiin. Jos ihminen on vuosikymmeniä hoitanut työtään ja toimiaan niin kuin ihmisen voimilla varustetulta olennolta voidaan edellyttää, vilpittömässä mielessä tapahtunut sijoitusklubiin osallistuminen ei heikennä hänen arvoaan.

Moni wincapitalainen odottaa poliisitutkimuksia kuukausia, ehkä pitempäänkin. Osallisten kannalta olisi kohtuullista, että asia voitaisiin hoitaa rivakasti. Tavallisen klubilaisen osallistumista voi mielestäni verrata tahattomaan ylinopeuteen, kun nopeusrajoitusmerkki on lumisateen vuoksi näkymättömissä.

Muutaman klubijäsenen hankkinut sponsori ei ole paljon tavallista klubilaista kummempi. Hän on yleensä uskonut "viisaampiaan". Viisaammat ovat jossakin tapauksessa vuosikymmenien aikana luotettaviksi osoittautuneita henkilöitä, jotka ovat hoitaneet asioitaan ja talouttaan esimerkillisesti.

Mielestäni moni sponsori on jo kärsinyt niin paljon, että se pitää ottaa lieventävänä asianhaarana huomioon. Vilpittömässä mielessä toimineen sponsorin osallisuutta voi mielestäni verrata rajuun ylinopeuteen.

Aiheen tähän kirjoitukseen sain viesteistä, joita on noussut tänä syksynä Konnevedeltä. On annettu ymmärtää, että sanaa WinCapita pitäisi välttää lehtikirjoituksissa.

Viestien taustalla on huoli, että sijoitusklubin toimintaan liitetyt kärsivät. Ehkä ne sisältävät ajatuksen, että rumaa sanaa välttelemällä asia katoaa.

Tulee mieleen tarinat ajoilta, jolloin karhun nimeä varottiin käyttämästä.

Raskaimmin itseään rankaisevat tunnolliset, harkitsevasti toimivat ihmiset. Helpommin asian kuittaa sellainen, joka suhtautuu asioihin rallatellen ja innostuu helposti myös uusista rahapeleistä.

Avoimessa yhteiskunnassa toimivana lehtimiehenä en pidä mahdollisena, että Suomen suurimpiin taloushuijauksiin luettava WinCapita katoaa vähään aikaan julkisuudesta. Ei ennen kuin poliisi, syyttäjälaitos ja mahdollisesti oikeuslaitos ovat sanansa sanoneet. Ruma sana WinCapita sanotaan vielä muutaman kerran, mutta sen painoarvoa voidaan vähentää. Muistetaan, että moraalisesti rikolliset löytyvät pyramidin ylemmiltä portailta, ja että maakunnan klubilaiset ovat lopultakin kärsijöitä.

Normaaliälyllä varustetun ihmisen on ollut vaikea ymmärtää, mikä oli taitavasti rakennetun rahankeräyspyramidin olemus.

Tekisi mieli käyttää hengellisiä termejä: olkaa tässä armollisia itsellenne ja toisillenne.

Armollinen pitää olla silloinkin, kun on jäänyt kiinni rattijuopumuksesta. Meillä on poliisi, syyttäjät ja oikeuslaitos sen vuoksi, että teot tutkitaan ja hutkitaan. Hutkimisen jälkeen asia on yhteiskunnan osalta hoidettu. Kaikkien etu on, että hutkittu ottaa opikseen ja koettaa rakentaa elämäänsä eteenpäin osana perhettä, sukua ja muuta lähipiiriä. Olen huomannut tällaisesta myönteistä esimerkkiä viime aikoina.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen Äänekosken aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.