Olkaa hyvät, improvisoikaa itsellenne oma ralli

Tuli toimeksianto. Olet muumio, asemoi Jyväskylän MM-ralli 2010-luvulle.

Mutta päässä pärisee vain ajatuskuvaelma siitä, kuinka Kylie Minogue kimalteli Pori Jazz 2015:n päätähtenä.

No, jos näin, puhutaan sitten jazzista.

Kaukaisella 1970-luvulla piipahdimme Saukkosaaren kanssa Porissa. Sukelsimme ensimmäiseen telttaan, jossa amerikkalainen bändi veteli improvisoiden rootsjazzia. Emme saaneet kiinni ensimmäisestäkään soinnusta, mutta kovasta rytmijauhannasta saimme. Oli antoisaa bebop-leikkiä.

Silloin Pori Jazz oli pyhä. Se oli sitä itseään, juurevia puhaltamia ja hulluja rumpuja. Australialaisen helpon popin diivan nouseminen Kirjurinluodon päälavalle olisi ollut häväistys.

Ei ole enää.

Porilaisen sillan kautta Jyväskylään.

Ralli on kansainvälisesti toreissaan, myös valtakunnallisesti. Laji on taloudellisesti umpiraskas, MM-sarja on kitunut vuosia, autovalmistajat eivät ole nähneet markkinahyötyä, voittajat on yhtä helppo nimetä kuin Espanjan La ligassa, suomalaissankarit ovat käyneet vähiin, tv-signaalit eivät tulvi koteihin eikä koko lajin liepeillä ole jammaavaa hypetystä.

Mutta sitten on tämä Jyväskylän ralli. Tai pikemminkin Jyväskylän tapahtuma.

Se vain on. Se imaisee ne, jotka ovat imaisulle alttiita. MM-rallia ei ole syöty.

1970-luvun lopussa Jyväskylä oli kuin Pori.

MM-ralli, silloin Suurajot, oli totinen paikka. Se oli meille ennen kaikkea alkukantainen urheilukilpailu, jossa ei ollut muuta kuin Hannu Mikkolan jylhä taistelu Markku Alenia vastaan ja Pentti Airikkalan kamppailu Björn Waldegårdia vastaan Keski-Suomen pimenevissä illoissa.

Kun joku hieman myöhempinä aikoina ilmoitti, että Danny nousee laulamaan Kesäkatua jollekin aukiolle vasaroidulle tapahtumalavalle, meitä syletti. Ei sovi, ei käy päinsä.

Suurajot on urheilua, ei go go:ta.

Monikulttuurisuus on trendisana, jota ei ymmärretä, mutta jolla voi ratsastaa.

Sillä niin kuin Pori Jazz ja Jyväskylän MM-ralli ovat kuoriutuneet kotiloistaan päiväperhosiksi, niin on myös kaikki kaikkinensa. Maailma ilmiöineen on räjähtänyt silpuksi. Rallitapahtumassakin on monta moneksi.

On kiehtova LatvalaOgier-kisa, ”oikeine” rallikatsojineen. On se humu, jossa suurin osa ui, koska lähes kaikki muutkin uivat. On vauhti, rock ja ihmisten paljous ja hento kesä. Yhtälöt tuottavat paljon hyvää, paljon pahaa ja jonkin verran meteliä.

Niinpä Jyväskylän MM-rallia voi ylistää ja sitä voi paheksua. Sen voi rajata rakkaudeksi tai vihaksi, kuten useimmat asiat tänä hekuman ja närkästyksen aikakautena jyrkästi ja huonosti suvaiten rajataan.

Oleellisinta ei rallin ytimestä ole kuitenkaan nakerrettu, eikä hevin nakerretakaan. Jyväskylän MM-ralli herättää liikettä, höpinää ja tunteita.

Niin kauan kuin näin on, ja huojuvat kulissit kestävät, tapahtumaan ja sen suosioon ei taida mikään pystyä.

Jazz on yhä sitä hienoa perinnettä, mutta myös paljon muuta. Urheilukin on.

Aitoja on kaadettu, musiikki kukkii aina vain uutta, urheilu myös. On Gymnaestradaa, Special Olympicsia, tsunamin täydeltä laji-innovaatioita. Tässä muutoksessa voimme jäädä mököttämään mökkiin tai hypätä syliin ja ottaa ”monikulttuurisesta” kattauksesta se siivu, joka meille eniten antaa. Ja nyökätä muille.

Especially For You, Kylie Minogue lauloi Porissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.