Oloisuutta jälleen Francon Espanjassa

Espanjalaiset tv-sarjat ovat tehneet maihinnousun Suomeen, kapinoimatta ja myötämielisesti. Ne on otettu ilolla ja jopa suosiolla vastaan.

Sarjat käynnistyivät kahdestikin nähdyllä Perhelääkärillä (Médico de familia). Nuorehko lääkäri Nacho pyöritti vilkasta perhettä, jossa olivat kolme pientä lasta, isäpappa Manolo, muut sukulaiset ja tuttavat sekä andalusialainen kotiapulainen Juan.

Sitten tuli Serranon perhe (Los Serrano), paraikaa uusintana lauantaisin ja sunnuntaisin esitettävä huuhaa-sarja, jonka seurannan lopetin yliampuvien seksipainotusten tähden.

Uusilla jaksoilla hiljan ja kuin varkain alkanut, Miguel Ángel Bernardeaun (ym.) toteuttama Francon aika - näin sen koimme (Cuéntame cómo pasó) lienee lähimpänä todellisuutta, fiktiivisyydestään huolimatta. Viihteellisessä draamassa ollaan yhteiskunnan muutoksissa ennen Francisco Francon valtakauden päättymistä. Ja sehän kesti kauan, 1939-74.

Maailmanmenoa tarkkaillaan lapsen silmin. Kertojana on Alcántaran perheen 8-vuotias Carlos ( Ricardo Gómez), jonka on usein vaikea ymmärtää aikuisten aivoituksia ja toimintoja. Hänen mielestään olisi järkevämpiäkin tapoja. Isä Antonio ( Imanol Arias) ja äiti Mercedes ( Ana Duato) pyörittävät perheen arkea. Isoäiti Herminia López ( María Galiana) puuttuu hänkin tomerasti asioihin.

Sarja on ollut ja tulee olemaan varsin pätevä johdatus espanjalaisten yhteiseen muistiin ja sukupolvien kokemuksiin etenkin 1960-luvun loppupuolelta ja 1970-luvun alkuvuosista, jolloin ensimmäiset vapautumisen merkit diktatuurista alkoivat näkyä.

Alcántaran perhe on ostanut television. Mercedes-äiti löysi tyttärensä Inésin ( Irene Visedo) ehkäisypillerit, kun taas pikku-Carlos on livahtanut monesti pakomatkoille elääkseen karkulaisena... Yhteisenä turvana on Isä Eugenio ( Pere Ponce), tiukassa diktatuurissa vapaamielisin aattein työskentelevä katolisen kirkon uskalias luottomies.

Historia on tulkittavissa monilla tavoilla. Tuskinpa sen viihteellistäminen on lainkaan pahasta. Päinvastoin. Muun muassa perheen pojan Tonin ( Pablo Rivero) opiskelujen jarruttaminen, koska hän on ollut Francon vastustaja, on täyttä todellisuutta. Muutoinkin Francisco Francon aika ei ollut ruusuilla tanssimista, vaan kurillisuutta vailla vertaa. Sarjaa esitetään Yle Teemalla maanantaisin ja uusintana sunnuntaisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.